Anklage: Ægtepar stjal millioner fra dement

90-årig kvinde med Alzheimer blev over to år franarret og frataget enorme summer. Ægtepar er under anklage.

Parret kom ofte på besøg hos kvinden og hjalp hende med praktiske gøremål, blandt andet varetagelsen af hendes økonomi. Anklagemyndigheden mener, at de på den måde opbyggede et socialt og praktisk afhængighedsforhold. (Foto: © Colourbox)

Et ægtepar fra Nørrebro i København lænsede i løbet af et par år en ældre kvinde for to en kvart million kroner. Det mener anklagemyndigheden i København, som nu kræver de mange penge konfiskeret hos ægteparret.

Samtidig rejser anklagemyndigheden tiltale mod parret, der begge er i 70erne, for tyveri og åger og kræver dem idømt fængselsstraf.

Offeret i sagen er en 90-årig kvinde, der lider af demenssygdommen Alzheimer. Ifølge anklageskriftet har ægteparret udnyttet kvindens situation til at få fat i de mange penge.

Hjalp med praktisk gøremål

Parret kom ofte på besøg hos kvinden og hjalp hende med praktiske gøremål, blandt andet varetagelsen af hendes økonomi. Anklagemyndigheden mener, at de på den måde opbyggede et socialt og praktisk afhængighedsforhold.

Efter anklagemyndighedens opfattelse har ægteparret ad to omgange på ulovlig vis forsøgt at lokke penge ud af den 90-årige.

I 2011 blev kvindens testamente ændret ad to omgange. I første omgang blev det ordnet sådan, at de tiltalte skulle arve kvinden, siden blev det ændret, så de tiltaltes datter, som kvinden kun kender flygtigt, skulle arve.

Hævede fra konto

I maj 2012 gik ægteparret så mere direkte efter den ældre kvindes penge, lyder det i anklageskriftet. Her fik parret tilladelse til at hæve to millioner kroner fra kvindens konto til at købe en andelslejlighed.

Det udnyttede manden angiveligt til at hæve over en million kroner fra den ældre kvindes konto i Nordea.

Den slags falder efter anklagemyndighedens opfattelse under straffelovens paragraf om åger. Det drejer sig netop om, at man udnytter et afhængighedsforhold eller offerets manglende indsigt til at narre penge fra offeret.

Sideløbende med ågeren har parret - efter anklagemyndighedens opfattelse - på mere håndgribelig måde lænset kvinden for penge.

Fra 2010 til 2012 har manden ifølge anklageskriftet med kvindens dankort og pinkode hævet over en million kroner fra kvindens bankkonto. Anklagemyndigheden har i den sammenhæng rejst tiltale for tyveri og mandagsvig af særlig grov beskaffenhed.

Sagen kommer for retten til oktober. Ægteparret nægter sig skyldige.

/ritzau/