Anklage: Betjente greb fast i borgers hals og pressede bagklap fra bil ned over ham

Statsadvokaten har tiltalt to betjente for vold i forbindelse med deres arbejde.

Begge betjente nægter sig skyldige i voldsanklagen.

To betjente risikerer en fængselsstraf i en sag, hvor anklagemyndigheden har tiltalt dem for vold.

Volden skulle være sket på en tankstation i juli 2020 en sjællandsk provinsby, hvor de to mandlige betjente på henholdsvis 55 og 32 år, mens de var på arbejde, var særdeles voldsomme over for en borger, hævder anklagemyndigheden.

Ifølge anklageskriftet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, skubbede de til manden, så han væltede ned og slog hovedet i bagklappen på en bils bagagerum.

Herefter skulle den ene betjent ifølge tiltalen have grebet fat om borgerens hals, inden den anden betjent også tog fat i ham, hvorefter de skubbede hans hoved og overkrop ned i bilens åbentstående bagagerum og pressede bagklappen ned over manden.

Nægter sig skyldig

Der er navneforbud i sagen. Derfor skriver DR ikke, hvor på Sjælland volden ifølge tiltalen skulle været sket. Det er heller ikke muligt at specificere, hvilken politikreds de to arbejder ved.

Men af anklageskriftet fremgår det, at volden skulle været sket den 12. juli 2020 mellem cirka klokken 04 og 06 om morgenen ved tankstationen.

Efterforskning af sagen er sket hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Og efterforskningsmaterialet er blevet givet videre til Statsadvokaten i København, som på den baggrund har valgt at rejse tiltale mod de to betjente.

Retten i Nykøbing Falster har afsat to dage i august til sagen. (Arkivfoto) (Foto: Simon Læssøe © Scanpix Denmark)

Den 55-årige mands forsvarer, advokat Rasmus Blaabjerg, udtaler i en kort kommentar, at hans klient nægter sig skyldig.

- Det eneste, jeg kan sige, er, at min klient nægter sig skyldig. Han kan ikke erkende det, som tiltalen går ud på, lyder det fra Rasmus Blaabjerg.

Advokaten ønsker ikke at uddybe, hvordan betjenten ser på de nærmere omstændigheder i sagen.

Den 32-årige betjent nægter sig også skyldig, forklarer hans forsvarer, Stine Gry Johannesen.

- Jeg vil gøre gældende, at magtanvendelsen er inden for rammerne af politiloven. Efter min opfattelse er der tale om en lovlig magtanvendelse.

- Han har bare passet sit arbejde, siger Stine Gry Johannesen.

Politiloven giver politiet lov til at bruge fysisk magt i situationer, hvor politiet vurderer, at det er nødvendigt for at sikre den offentlige orden eller afværge en potentiel farlig situation.

Risikerer at miste jobbet

Det hører til sjældenhederne, at politiansatte bliver tiltalt for vold. Ifølge årsberetningerne fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed plejer det typisk at ske én gang årligt.

Man skal dog bemærke, at én tiltale kan dække over flere betjente, ligesom det er tilfældet i denne sag.

Kilde: Den Uafhængige Politiklagemyndighed

Hvis betjentene skulle gå hen og blive dømt og modtage en fængselsstraf, vil det samtidig betyde et farvel til dansk politi, for Rigspolitiets regler siger, at man ikke kan arbejde i dansk politi med en fængselsstraf på cv'et.

En betinget fængselsdom vil formentlig også medføre et exit fra politiet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Statsadvokaten i København, som fører sagen for anklagemyndigheden.

Politikredsen, hvor de to betjente er tilknyttet, ønsker heller ikke at udtale sig, men henviser til, at der er tale om en verserende sag.

Sagen behandles den 18. og 19. august ved Retten i Nykøbing Falster.