Anklage: Diktator brugte dansk overvågningsudstyr

Tidligere diktator i Tunesien, Ben Ali, brugte blandt andet overvågningsudstyr fra Danmark til at holde sin befolkning i et jerngreb.

Tunesiens tidligere præsident, Ben Ali, har angiveligt brugt dansk udstyr til at overvåge landets borgere. (© Scanpix)

Det danske firma ETI anklages for at have været leverandør af overvågningsudstyr til Tunesien, da Ben Ali var diktator i landet.

Det fortæller dokumentaren 'DR2 undersøger: Overvågningens danske forbindelse', som vises klokken 20 i aften på kanalen.

Salget af overvågningsudstyr er angiveligt sket til den tunesiske efterretningstjeneste fra den Nørresundby-baserede virksomhed, som har omkring 200 ansatte.

Efterretningschef: Vi brugte dansk udstyr

Historien stammer fra det amerikanske medie Bloomberg, som har talt med den tidligere chef for den tunesiske efterretningstjeneste. Han har fortalt, hvordan man under Ben Ali, der blev væltet i 2011, overvågede styrets kritikere og at udstyret hertil blandt andet kom fra Danmark.

Han fortæller ifølge Bloomberg, at ETIs software kunne opfange kritiske mails og følge med i hvilke hjemmesider en person besøgte.

ETI's navn dukker desuden op i en række dokumenter, der er lækkede af Wikileaks. Heri står der blandt andet i ETI's salgsmateriale, at virksomheden kan tilbyde en totalløsning, hvor man kan overvåge både sms, mail, chat, sociale medier og meget andet.

Skærpet kontrol

ETI er siden blevet solgt til den britiske fly- og forsvarsgigant BAE, og de vil ikke kommentere på, hvilke produkter der sælges. De skriver i et skriftligt svar, at etiske retningslinjer og eksportkontrol er blevet skærpet.

- BAE Systems Detica har iværksat en yderligere formel proces, som skal vurdere relevante muligheder på baggrund af ansvalig handelsrisici, etiske spørgsmål og risici for omdømme, skriver de.

Facebook
Twitter