Anklage: Politiansat forsøgte at hacke 140 kollegers telefoner

Ifølge anklageren er der tale om en særdeles grov sag.

Ifølge anklagemyndigheden er forholdene begået mod blandt andet tidligere kolleger, venner og bekendte. (Arkivfoto) (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

En nu tidligere ansat ved Østjyllands Politi er blevet anklaget i en opsigtsvækkende sag.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod en mand i 40'erne, som er anklaget for at hacke og for forsøg på at hacke 140 medarbejderes mobiltelefoner.

I flere af tilfældene fik han adgang til blufærdighedskrænkende materiale.

Af anklageskriftet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, er manden anklaget for i alt 12 forhold, som strækker sig over en periode på 11 år, inden han blev anholdt marts sidste år.

Ifølge anklagen er forholdene begået mod både tidligere kolleger, venner og bekendte, men også mod tilfældige privatpersoner, som han købte brugte harddiske af, hvorefter han gendannede og fandt privat og blufærdighedskrænkende indhold.

Anklagemyndigheden hævder, at omkring 140 politiansatte fik deres mobiltelefoner hacket af den tiltalte. For nogen skete det kun en enkelt gang, mens andre mobiltelefoner blev hacket helt op til 30 gange.

Derudover er han tiltalt for gennem et nøglehul til et omklædningsrum på politistationen i Aarhus at have filmet en kvindelig medarbejder, mens hun klædte om.

'Det skærer i hjertet'

Ifølge senioranklager Maria Fanø-Fredløkke er der tale om "grove" anklager.

- Sager, hvor der er så mange mennesker, der er blevet krænket, er utroligt alvorlige. Man skal ikke underkende, hvor ubehageligt det er for dem, der har oplevet det her.

- Det skærer mig særligt i hjertet, både det tillidsbrud i forhold til de kollegaer han har haft og over for sine venner og bekendte, siger hun.

Efterforskningen tog sin start, da kolleger i politiet begyndte at undre sig, forklarer Maria Fanø-Fredløkke.

Manden er blandt andet tiltalt for at have filmet kvindernes omklædningsrum gennem et nøglehul. (Arkivfoto) (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Normalvis når politifolk bliver anklaget for kriminalitet, er det Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der står for efterforskningen. Men i dette tilfælde har det været politiet, fordi manden har været civilt ansat.

For at undgå en eventuel tvist om habilitet har det dog været Fyns Politi, der har efterforsket sagen, selvom manden var ansat ved Østjyllands Politi.

Den tidligere ansattes forsvarer, advokat Henrik Garlik, ønsker ikke at udtale sig. Det vides derfor heller ikke, hvordan manden forholder sig til tiltalen.

Fokusområde hos politiet

Manden er også blevet tiltalt for at have misbrugt sin stilling i politiet til at skaffe sig adgang til efterforskningsmateriale.

Det har blandt andet betydet, at han på ulovlig vis fik adgang til blufærdighedskrænkende materiale hos en lang række private borgere.

- Vi er meget opmærksomme på informationssikkerhed. Vi er meget ordentlige, og vi gør alt for at behandle folk på en ordentlig og korrekt måde, og når sådan noget sker, så bliver jeg bange for, at nogle ikke vise os den tillid, som man skal hos politiet, siger Maria Fanø-Fredløkke.

Generelt er det et fokusområde hos politiet at sikre sig, at deres ansatte ikke slår op i sager, som de ikke har noget at gøre med.

Blandt andet står en betjent fra Københavns Politi i øjeblikket til en bøde, fordi han ifølge anklagemyndighed foretog en lang række søgninger i politiets systemer på blandt andet sig selv og sin familie.

Det er uvist, hvornår sagen mod den tidligere ansatte ved Østjyllands Politi skal for retten.