Anklage: Rumænske rengøringsfolk blev holdt som slaver i Nordsjælland

Tre personer er tiltalt for menneskehandel i den første sag af sin slags herhjemme, som ikke handler om prostitution.

Tre personer er tiltalt for at holde rumænske rengøringsfolk som fanger under kummerlige forhold i en garage. De tre nægter sig skyldige. (© Scanpix/Corbis)

Ni rumænere var over en seksårig periode tvunget til at bo under slavelignende forhold i en garage i Nordsjælland, mens de blev tvunget til at arbejde som rengøringsfolk i op til 20 timer i døgnet.

Sådan lyder det blandt andet i anklageskriftet mod tre personer i den første retssag om menneskehandel i Danmark, der ikke handler om prostitution. Sagen begynder klokken 9.15 i Retten i Helsingør.

Rumænerne i sagen er ifølge anklageren blevet misbrugt i rengøringsbranchen, hvor de fik en ussel løn og desuden boede sammen i en garage uden mad nok, varme eller ordentlige toiletforhold.

Flere lignende sager herhjemme

3F har været med til at afdække flere lignende arbejdssager, hvor personer fra Østeuropa er involveret, og tidligere faglig sekretær Rudi Andreassen tøver ikke med at kalde kernen i dagens retssag for "simpelt slaveri".

Han mener, at der i Danmark er en tydelig tendens, hvor rumænere og andre østeuropæere kommer til Danmark og bliver mødt af landsmænd, der reelt tager dem til fange.

- Deres arbejdsforhold er syv dage om ugen, 10-15 timer om dagen, og så bliver de i dette forhold losset ind i en garage, siger Rudi Andreassen.

- Vi har desuden dokumentation for fire personer, som boede i en kælder fyldt med rotter og ekskrementer, og vi har haft to andre, som i fem år har boet på en altan. Dog med plastic over sig, så den værste frost blev holdt på afstand, siger han.

To mænd og en kvinde med østeuropæisk baggrund er tiltalt for at have udnyttet de ni rumænere. De nægter sig skyldige.

Umuligt at spå om længde på fængselsstraf

Da sagen er uden egentlige fortilfælde herhjemme, er det dog ikke til at sige, hvordan en eventuel dom vil lyde. Tidligere sager i Danmark, hvor paragraffen om menneskehandel i Danmark har været anvendt, har typisk udløst mellem et og tre års fængsel.

Men det er reelt umuligt at spå om i denne sag, forklarer DRs retskorrespondent Claus Buhr.

- Flere retslærde peger på, at da man skrev denne lov for ti år siden, havde man sigte på handlede kvinder, så flere stiller spørgsmålet, om paragraffen overhovedet egner sig til en sag som denne, siger Claus Buhr.

Ud over menneskehandel, vold og trusler anklages de tre personer i sagen for åger. Ifølge anklageskriftet udnyttede de arbejdernes økonomiske og personlige vanskeligheder og manglende indsigt i danske forhold til at tilegne sig næsten en halv million kroner.

Det gjorde de ved at tilegne sig den udbetalte løn fra blandt andre Forenede Service, ISS og Den Hvide Tornado.

Retten i Helsingør har afsat 10 retsdage til at behandle sagen. Dommen ventes at falde i marts.

Facebook
Twitter