Anklage: Samsung producerer tv til lossepladsen

En af verdens største fladskærmsproducenter bruger komponenter, så dit fjernsyn risikerer at gå i stykker efter få år - selv om problemet er kendt og enkelt at løse.

Samsung bliver beskyldt for at producere dårlige komponenter til deres tv. (© Colourbox)

En lillebitte dims skaber store problemer i fladskærme fra en af verdens største producenter. Og det kan gå hen og blive dyrt for dig.

Dimsen - en såkaldte kondensator - kan nemlig få fjernsyn og computerskærme til at gå i sort.

- Når vi skulle se fjernsyn, var det som om strømmen ikke ville køre igennem fjernsynet, og så blev den ved med at tænde og slukke af sig selv, siger Steven Pierce om sit 10.000 kroner dyre fladskærms-tv fra Samsung, der gik i stykker efter bare tre år.

- Det kan ikke passe. Man køber et fjernsyn, og efter tre år går det allerede i stykker, siger han.

Store problemer i USA

Det viser sig at være de såkaldte kondensatorer i fjernsynets strømforsyning, der er stået af. Og det er et almindelig kendt problem for Samsung.

Det fortæller tv-reparatører landet over i en rundringning, som DR's Forbrugermagasin Kontant har lavet.

- Fabrikanterne har jo desværre været inde og lave nogle produkter, hvor de har brugt dårlige komponenter. Blandt andet Samsung har haft en del problemer med det, hvor de går ind og går i stykker i strømforsyningen på den måde, at kondensatorerne holder op med at virke, siger en unavngiven reparatør på Fyn.

Og det er ikke kun i Danmark, der er problemer.

I USA berettede medierne sidste år om flere millioner forbrugere af Samsung-tv, der ikke ville tænde på grund af ødelagte kondensatorer. Problemet er så stort, at forbrugere ligefrem er gået sammen om at sagsøge Samsung.

Salg af kondensatorer går strygende

Samsung har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i en mail til Kontant, at det berørte antal tv-apparater i Danmark er meget lavt.

Men den hopper butikschef i Brink Elektronik i København ikke på.

Ole Friedrichen sælger elektroniske reservedele, og lige præcis salget af kondensatorer til Samsung-tv går strygende.

- Det lyder underligt. For hvorfor skulle vi så pludselig sælge så mange kondensatorer. Det giver ingen mening, siger han.

Forbrugerrådet undrer sig

Det er umuligt at vide, om Samsung ligefrem har planlagt, at kondensatorerne i deres fjernsyn skal gå i stykker på et bestemt tidspunkt.

Men flere af de tv-reparatører, som Kontant har talt med, siger, at problemet altid opstår umiddelbart efter, at garantien på to år er udløbet.

Og det undrer Vagn Jelsøe, der vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

- Det er rystende at høre om fjernsyn, der kun kan holde i to, tre eller fire år, og det er jo svært ikke at få en eller anden mistanke om, at der er andet på spil, end at det er uheld, siger han.

Se Kontant på DR1 tirsdag klokken 21.05