Anklage: Tolkens kodesprog fik køreelever til at bestå

I juli 2015 blev flere kørelærere anholdt, og nu kører sagen mod to kørelærere, en assistent og tre tolke

Alle anklagede, to kørelærere, en assistent og tre tolke, nægter sig skyldige i at have fusket med køreprøverne. (Foto: COLOURBOX © ColourBox)

Helt uden at se de billeder, der blev stillet spørgsmål til, kunne en arabisktalende politimand bestå en teoriprøve.

Ifølge en motorsagkyndig lyttede manden blot efter de koder, som tolken brugte i sin oversættelse. Det fortalte hun ved Retten på Frederiksberg i en sag, hvor kørelærere og tolke er tiltalt for bestikkelse og stillingsmisbrug i forbindelse med fusk med køreprøver.

Den motorsagkyndige og hendes kolleger havde dårlig fornemmelse, fordi elever fra visse arabisktalende hold for ofte bestod prøven uden fejl.

Mistanken hos færdselsafdelingen i Københavns Politi fik fornyet styrke i foråret 2015, fordi på Center Sandholm blev talt om, at hvis man ville bestå, så kunne en bestemt kørelærer hjælpe.

Færdselsafdelingen optog en teoriprøve på en diktafon, og den arabisktalende betjent kunne hurtigt høre, at tolken gav tegn til, om der skulle svares "ja" eller "nej".

Det er en 52-årig mandlig kørelærer og en 48-årig kvindelig tolk, der er hovedpersoner i sagen. Også en 51-årig mandlig assistent til den 52-årige kørelærer er tiltalt.

Derudover er en 46-årig kørelærer og to tolke på 54 og 49 år tiltalt. Alle mænd.

De nægter sig alle skyldige.

/ritzau/

Facebook
Twitter