Anklagemyndighed kræver Claus Hjort idømt fængselsstraf

Claus Hjort Frederiksen er tiltalt for at have røbet statshemmeligheder. Han nægter sig skyldig.

Claus Hjort Frederiksen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har gjort sig skyldig i at røbe statshemmeligheder ved 29 gange at komme med udtalelser, hvor han videregav højt klassificerede oplysninger.

Sådan lyder det fra anklagemyndigheden i et anonymiseret anklageskrift mod den tidligere toppolitiker.

Claus Hjort Frederiksen er i alt tiltalt for fem forhold, hvor anklagemyndigheden mener, at han som tidligere forsvarsminister og medlem af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne har videregivet oplysninger, der var klassificeret som hemmelige.

Af anklageskriftet fremgår det også, at anklagemyndigheden kræver, at Claus Hjort Frederiksen bliver idømt en fængselsstraf, hvis han bliver kendt skyldig.

Der gives ingen detaljer om, hvordan og hvornår, Claus Hjort Frederiksen skulle have overtrådt den særlige paragraf 109.

I forbindelse med aktindsigten fremgår det i et vedlagt brev, at grunden til, at anklageskriftet er blevet delvist anonymiseret, er, at det indeholder oplysninger, som efter anklagemyndighedens vurdering er af væsentlig betydning for statens sikkerhed.

Derudover står der, at anklagemyndigheden mener, at det er nødvendigt i forhold til at beskytte hensynet til forholdet til fremmede magter.

Claus Hjort Frederiksen nægter sig skyldig.

Handler om udtalelser

Han har tidligere udtalt, at sigtelsen mod ham handlede om at have talt over sig i interviews i medierne.

I anklageskriftet kan man da også læse, at han er tiltalt for at have "udtalt sig" om oplysningerne, hvis hemmeligholdelse ifølge anklagemyndigheden "har afgørende betydning for Forsvarets Efterretningstjenestes evne til at varetage sine opgaver vedrørende Danmarks sikkerhed".

Claus Hjort Frederiksen har i en række interviews blandt andet omtalt et yderst hemmeligt kabelsamarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og USA.

Et samarbejde som flere medier, heriblandt DR Nyheder, tidligere har beskrevet.

Blandt andet udtalte han sig om samarbejdet i TV 2-programmet 'Lippert'.

Se en bid fra interviewet her:

Fik afvist nævningesag

Tidligere i dag afsagde Københavns Byret en kendelse om, at sagen mod den tidligere forsvarsminister skal køre som en domsmandssag.

Det betyder, at sagen skal behandles af en dommer og to lægdommere.

Dermed afviste byretten, Claus Hjort Frederiksens ønske om, at sagen blev behandlet som en nævningesag, da han mener, at der er tale om en politisk sag.

I retsplejeloven står, at nævninger skal træffe afgørelse i sager "vedrørende politiske lovovertrædelser."

Til maj begynder endnu et juridisk slagsmål i sagen. Her skal det afgøres om dele af sagen eller hele sagen skal behandles bag lukkede døre.

Anklagemyndigheden har tidligere udtalt, at man ønsker at hele sagen kører bag lukkede døre, hvilket betyder, at offentligheden ikke kan få kendskab til sagens detaljer.