Anklagemyndigheden: Britta Nielsen er anholdt

Den hovedmistænkte i svindelsag er anholdt.

Den 64-årige Britta Nielsen er i morges blevet anholdt i Sydafrika. (Foto: Mads Claus Rasmussen og Mediehuset Wiegarde)

Anna Britta Troelsgaard Nielsen er blevet anholdt i Sydafrika.

Det skriver Bagmandspolitiet på Twitter.

- Flugten er forbi: Hovedmistænkt 64-årig er anholdt i svindelsag fra Socialstyrelsen. Søik var til stede, da anholdelsen skete omkring kl 05.30 i en lejlighed i Johannesburg, Sydafrika, skriver Søik, i daglig tale Bagmandspolitiet, på Twitter.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen er mistænkt for at have svindlet i sit job i Socialstyrelsen for i alt cirka 111 millioner kroner mellem 2002 og 2018. Hun sættes yderligere i forbindelse med mistænkelige overførsler allerede i 1997, hvilket nu er en del af efterforskningen.

I en pressemeddelelse fortæller politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra Søik, at man ser anholdelsen som et gennembrud i sagen.

- Det er resultatet af et målrettet internationalt samarbejde mellem Søik og en række internationale myndigheder. Der er nu håb for, at vi kan få en endelig opklaring - og få svar på, hvor resten af de forsvundne millioner er, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis, der fortæller, at anholdelsen skete på netop baggrund fra oplysninger fra Søik.

Skal udleveres til Danmark

Der vil nu blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika med henblik på at få den 64-årige strafforfulgt i Danmark.

- Nu beder vi de sydafrikanske myndigheder tage stilling til, om der kan ske udlevering til Danmark. Vi vurderer, at mulighederne er gode, men beslutningen træffes alene i Sydafrika, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar til anholdelsen fra den hovedmistænktes danske forsvarsadvokat. Det er indtil videre ikke lykkedes.

Hun er den anden person, som er anholdt i sagen. I sidste uge anholdt politiet en mand i Sydafrika, der er sigtet for hæleri. Han blev anholdt, da han forsøgte at rejse ud af landet.

Her er man også gået i gang med en proces med henblik på at få ham udleveret.

I sidste uge kom det også frem, at den hovedmistænktes formodede svindel kunne have været opdaget tidligere.

Allerede for seks år siden blev det daværende Søik nemlig advaret af en bank om nogle 'mistænkelige transaktioner', der var blevet foretaget fra en konto i Social- og Integrationsministeriet til konti, der tilhørte Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

- Oplysningerne blev ikke efterforsket hos Søik, men alene oversendt til Skat som en sag om mulig skatteunddragelse. Efter min vurdering var det en fejl, sagde chefen for Søik, statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

SAGEN KORT

  • Svindelmistanken mod den 64-årige kontorfuldmægtige Anna Britta Troelsgaard Nielsen opstod i august, efter der blev fundet uregelmæssigheder i Socialstyrelsens udbetaling af tilskudsmidler til en kommune.

  • I over 40 år arbejdede hun i Socialstyrelsen, hvor hun var en "betroet" medarbejder.

  • Hun er mistænkt for at have misbrugt sin stilling i tilskudsforvaltningen til at trække 111 millioner kroner ud til sine egne lommer.

  • I alt skal hun have lavet 274 uretmæssige overførsler fra 2002 til i år.

  • Nu har bagmandspolitiet fundet mistænkelige overførsler helt tilbage fra 1997, hvorfor svindelbeløbet forventes at blive større.

  • Advarslen til bagmandspolitiet fra 2012 om mistænkelige kontooverførsler til hende drejer sig om i alt fem millioner kroner, som blev overført til den hendes privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som den 64-årige er indehaver af.

  • Hun er efterlyst internationalt og er varetægtsfængslet in absentia. Det menes, at hun befinder sig i udlandet.

  • To personer med tilknytning til hende er sigtet for hæleri.