Anklager efter livstid til Peter Madsen: Sagen har berørt mig personligt

- Jeg er ikke et stålmenneske, siger anklager Jakob Buch-Jepsen efter ubådssagen.

Anklager Jakob Buch-Jepsen har ført sagen mod ubådsbygger Peter Madsen. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Det var en tilfreds anklager i ubådssagen, der mødte pressen, efter at den 47-årige ubådsbygger Peter Madsen i dag er blevet idømt fængsel på livstid for drab, seksuel mishandling og partering af den svenske journalist Kim Wall.

- Københavns Politi herunder anklagemyndigheden ved Københavns Politi er meget tilfredse med byrettens resultat i dag, hvor byretten har fulgt anklagemyndigheden i alle alvorlige punkter i sagen mod Peter Madsen, siger Jakob Buch-Jepsen.

Anklageren fortæller, at sagen har påvirket ham i løbet af de 12 retsdage, hvor den har kørt i Københavns Byret siden 8. marts i år.

- Jeg er ikke et stålmenneske, så naturligvis berører sagen mig personligt, men jeg har en professionel rolle, når jeg står inde i retten, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at når jeg er gået hjem fra arbejde, så er den her sag gået lidt mere ind under huden på mig end andre sager.

Usædvanligt med livstid

Peter Madsen er idømt fængsel på livstid, fordi der ifølge domsmandsretten i Københavns Byret er tale om et "kynisk og planlagt seksuelt overgreb og drab af særdeles brutal karakter på en tilfældig kvinde".

Det sker ikke tit, at en ustraffet person bliver idømt livstid, lyder det fra anklageren.

- Det er usædvanligt, at man får livstid for et drab, når man ikke tidligere er straffet for personfarlig kriminalitet. Men jeg tror, det har været afgørende for retten, at det har været et planlagt og forberedt drab, siger Jakob Buch-Jepsen.

Han fremhæver også de seksuelle overgreb, som retten finder, at Kim Wall har været udsat for i ubåden Nautilus den 10. og 11. august sidste år.

Ros til dem, der har hjulpet

Alle de folk, der har hjulpet til i efterforskningen får ros med på vejen - blandt andet svenske myndigheder og de lighunde, som har fundet ligdele på bunden af Køge Bugt samt eksperter i havstrømme og frømandskorpset.

- Der er ingen tvivl om, at det har været en helt særlig omfattende efterforskning i den her sag, siger Jakob Buch-Jepsen.

Da Peter Madsen har valgt at anke sagen på stedet, skal den køre på ny i landsretten.

- Der er ikke taget endeligt stilling til skyldsspørgsmålet. Derfor er det begrænset, hvad vi yderligere kan sige, lyder det fra anklageren.

Han fortæller dog, at han vil følge sagen fra sidelinjen, når den på et tidspunkt kommer for Østre Landsret, selvom han stopper som anklager 1. maj for i stedet at blive forsvarer.

Dommen

  • En enig domsmandsret har idømt tiltalte Peter Madsen fængsel på livstid for drab, andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter, usømmelig omgang med lig og overtrædelse af reglerne om sikkerhed til søs.

  • Peter Madsen bliver frikendt for at have bragt andre menneskers liv i fare, da han sejlede i ubåden natten mellem den 10. og 11. august sidste år. Det var han ellers også tiltalt for.

  • Kim Walls forældre havde fremsat krav om erstatning på 150.000 kroner hver. Det afviser retten, da Kim Wall efter rettens opfattelse var flyttet hjemmefra og havde en vis alder.

  • Kim Walls efterladte kæreste bliver tilkendt 120.000 kroner i erstatning, fordi forbrydelsen har en meget voldsom karakter, og fordi det tog lang tid, før hele Kim Walls lig blev fundet.