Anklager efter tilståelse: Jeg er så lidt stolt af det, som jeg overhovedet kan være

Fredag valgte tidligere senioranklager Trine Sorgenfri at erkende sig skyldig i alvorlige anklager om misbrug af stilling og ansporing til falsk forklaring.

Fra 2012 til 2014 arbejdede politiagenter undercover på Christiania, hvor de samlede beviser til danmarkshistoriens største sag om salg af hash i Pusher Street - kaldet Nordlys.

En tidligere erfaren anklager erkender at have overtrådt straffeloven ved at prøve at påvirke vidner.

Den 45-årige tidligere senioranklager Trine Sorgenfri valgte fredag i retten på Frederiksberg at erkende sig skyldig i at have misbrugt sin stilling og i at have prøvet at påvirke tre politiagenters forklaringer i en retssag.

- Jeg er så lidt stolt af det, som jeg overhovedet kan være, lød det fredag fra Trine Sorgenfri, der i sin karriere har arbejdet for både Københavns Politi, Rigsadvokaten og Statsadvokaten i København.

Hendes forbrydelser skete i forbindelse med en retssag i Østre Landsret. Her havde en gruppe hashdømte anket deres sag, og i den forbindelse skulle tre politiagenter ind at vidne.

De tre havde skygget og observeret de dømte på Pusher Street på Christiania. Deres observationer fyldte tusindvis af sider i diverse politirapporter.

Trine Sorgenfri havde på baggrund af de mange rapporter lavet nogle lister til agenterne, som opsummerede de oplysninger fra rapporterne, som hun ville spørge ind til i retten.

På listerne havde hun indføjet en række bemærkninger om, hvad hun ville spørge til. Og det var problematisk.

Det vidste Sorgenfri godt, og da retten efter krav fra forsvarsadvokaterne forlangte en redegørelse over den kontakt, der havde været mellem anklager og agenter inden ankesagen, traf Trine Sorgenfri en "tåbelig beslutning", for at bruge hendes eget ordvalg.

I stedet for listerne med bemærkningerne - de såkaldte "lange lister" - sendte hun lister uden. På den måde så det ud, som om hun ikke havde instrueret agenterne i, hvad de skulle vidne om.

Også det vidste hun, var forkert. Og mails afslører, hvordan hun opfordrer agenterne til at fortælle, at de kun havde modtaget lister uden bemærkninger. Hvis de altså skulle blive spurgt.

Det blev de aldrig, for anklagerens urene trav blev afsløret, og hun blev sat af sagen den 1. oktober 2016.

Har tidligere erklæret sig uskyldig

Fredag fortæller hun i retten, at hun under sagen blev mere og mere presset, efterhånden som forsvarsadvokaterne gik i kødet på hende.

- Jeg magtede ikke mere ballade fra de forsvarere. Det nemmeste ville være at lade, som om de lange lister ikke eksisterede, fortæller Trine Sorgenfri om baggrunden for at holde de lange listers eksistens skjult for retten.

Da hun erkendte sig skyldig fredag formiddag, var det lidt af en overraskelse. Under sagen har meldingen nemlig været, at hun nægtede sig skyldig.

Endnu har Østre Landsret ikke taget stilling til, hvad der skal ske i den sag, som det hele udsprang af. Den har ligget mere eller mindre stille i over to år.

I december holder Østre Landsret et møde med sagens forsvarsadvokater, hvor man skal fastlægge et par retsdage yderligere. De dage skal bruges til at afgøre, om sagen skal starte helt forfra i byretten.

Dommen over Trine Sorgenfri ventes senere i november.

Her er, hvad Trine Sorgenfri har erkendt:

  • Tre politiagenter skulle vidne i retten 3. oktober 2016 i en stor hashsag fra det såkaldte Nordlys-kompleks om organiseret salg af hash på Christiania.

  • I dagene inden sagde Trine Sorgenfri til agenterne, at de i landsretten ikke måtte fortælle, at de var blevet informeret om, hvilke spørgsmål hun ville stille. Udskrift af mailkorrespondancen viser dog, at hun havde stillet dem spørgsmål på forhånd.

  • Hun har i den forbindelse erkendt, at hun har forsøgt at medvirke til falsk forklaring, og at hun i den forbindelse misbrugte sin stilling.

  • Over for Østre Landsret og forsvarsadvokaterne i sagen oplyste Trine Sorgenfri, at to lister med spørgsmål IKKE var sendt til politiagenterne. Men det var de.

  • Hun har erkendt, at hun i den forbindelse misbrugte sin stilling.

/Ritzau/

Facebook
Twitter