Anklager får fængselsstraf for at lyve i retten

Eksanklager Trine Sorgenfri straffes med fire måneders fængsel - heraf er en måned ubetinget.

Forsvarerne i en stor retssag mod hashsælgere på Christiania fornemmede, at der havde været en tæt og problematisk kontakt mellem anklageren og politividnerne. Det fik sagen til at rulle. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Den tidligere anklager Trine Sorgenfri straffes med fire måneders fængsel - heraf en måneds ubetinget fængsel - for at have løjet i retten og forsøge at få vidner til at dække over det.

Sådan lyder det i en dom fra Frederiksberg Byret i dag.

Sagen er blevet kaldt usædvanlig og alvorlig, fordi en nu tidligere anklager selv er endt på anklagebænken.

Her har hun været tiltalt for at lyve i retten om sin kontakt til tre politividner og forsøge at få de tre vidner til at dække over det, mens en stor sag mod 11 hashsælgere fra Pusher Street på Christiania kørte i landsretten i efteråret 2016. Trine Sorgenfri var anklager i denne sag.

Denne del af sagen er hun kendt skyldig i.

Ved fastsættelse af straffen har retten lagt vægt på, at anklagemyndighedens virke skal være kendetegnet ved tillid og troværdighed.

Men retten har også lagt stor vægt på, at "tiltaltes handlinger er udført under et stort arbejdspres uden ledelsesmæssig støtte", står der i dommen.

Frikendt for noget

Trine Sorgenfri har også været tiltalt for at forsøge at påvirke politividnerne ved at sende dem flere spørgsmål om sagen, inden de skulle afgive vidneforklaring.

Det må en anklager ikke. En anklager må kun have kontakt af praktisk karakter med vidner, inden de skal vidne i en straffesag.

Politividnerne havde arbejdet undercover på Christiania, hvor de havde indsamlet video og observationer af hashsælgerne over en længere periode i forbindelse med en højtprofileret politiaktion mod hashhandel - kaldet operation Nordlys.

Politividnernes vidneudsagn var vigtige under retssagen mod hashsælgerne.

Denne del af sagen er eksanklageren blevet frikendt for, fordi den tætte kontakt mellem anklager og politividner var praksis i alle sagerne om hashsalg i Pusher Street, skriver byretten.

Tilstod under sagen

Forud for retssagen lød det, at Trine Sorgenfri nægtede sig skyldig, men under retssagen valgte hun at tilstå flere af sagens forhold.

Hun fortalte, at hun havde været presset og derfor havde "jokket i spinaten".

Derfor blev 15 vidner og flere retsdage aflyst.

Under sagen sagde hun også, at hun havde løjet for retten for at undgå, at mails udvekslet med politividnerne med "frokostbordsagtig snak" om forsvarere og dommere kom frem i lyset.

Anklager Torben Thygesen havde krævet anklageren straffet med et halvt års ubetinget fængsel.

Han havde også krævet, at hun fik frataget sig ret til at arbejde som advokat i tre år.

Sådan gik det ikke. Trine Sorgenfri har med dommen fået lov til at beholde sin advokatbeskikkelse.

I modsætning hertil havde eksanklagerens forsvarer, advokat Stine Gry Johannessen, argumenteret for, at bøde eller en kort, betinget straf ville være nok.

Opdateres