Anklager fra Kundbysag skal sikre livstid til Peter Madsen

Ubådskaptajnen håber på en mildere straf, når hans ankesag behandles i landsretten til september.

Anklager Kristian Kirk får til opgave at håndtere danmarkshistoriens vel nok mest omtalte straffesag. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard/Scanpix, Ritzau Scanpix)

Han var anklagemyndighedens forreste mand i Kundbysagen og har gennem årene stået ansigt til ansigt med talrige drabsmænd.

Nu får anklager Kristian Kirk fra Statsadvokaten i København så til opgave at håndtere danmarkshistoriens vel nok mest omtalte straffesag.

Til september er det således ham, der gennem tre dage skal føre ankesagen mod ubådskaptajn Peter Madsen i Østre Landsret.

Selv om 47-årige Madsen kategorisk har nægtet drabet på svenske Kim Wall, har han valgt at acceptere byrettens afgørelse om, at han er skyldig.

Dermed bliver anklagerens opgave alene at overbevise landsretten om, at den skal gentage straffen fra Københavns Byret. Her valgte en enig domsmandsret i april at idømme Madsen fængsel på livstid.

Flere store sager

For Kristian Kirk er hverken kravet om hårde straffe eller offentlighedens opmærksomhed dog ny.

Ud over terrorsagen mod teenagepigen fra Kundby, der ville bombe to sjællandske skoler, var Kristian Kirk således også en af anklagerne i den store rockersag, hvor Brian Sandberg og en stribe andre Hells Angels-folk blev idømt over 100 års fængsel.

I en anden sag indtog Kristian Kirk selv en absolut hovedrolle. Det skete, da han på TV2 News fremhævede det påfaldende i, at en række soldater pludselig havde modificeret deres forklaringer, hvorefter en premierløjtnant blev frifundet for grov pligtforsømmelse i Afghanistan.

I ankesagen mod Peter Madsen er resultatet langt fra givet. For selv om der er tale om en bestialsk forbrydelse, hører det til de absolutte sjældenheder, at drabssager med et enkelt offer giver livstid.

Gennem de seneste ti år er 14 personer - ud over Madsen - blevet idømt livstid for drab. Men kun i tre af sagerne har der været tale om et enkelt offer.

Spørgsmålet er nu, om Østre Landsret vil taksere Peter Madsens forbrydelse lige så hårdt.

Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste mulighed for, at ikke-sindssyge kriminelle kan spærres inde på ubestemt tid.

/ritzau/