Anklager i drabssag fra Bornholm: Vi er stadig ikke stødt på racistisk motiv

Der er allerede sat kryds i kalenderen til omstridt drabssag.

De to brødre ville give den 28-årige dræbte "en lærestreg", fremgår det af forklaringen til politiet. (Foto: Presse-fotos.dk)

Det har været et spørgsmål om at holde kortene tæt til kroppen.

Det siger chefanklager Benthe Pedersen Lund fra Bornholms Politi om, at det formodede motiv i en meget omtalt drabssag fra Bornholm først ser dagens lys nu.

- Af hensyn til efterforskningen har vi ikke før nu kunnet lade det komme frem.

Hvorfor ikke?

- Det kan jeg jo ikke sige noget om, for det er et spørgsmål om efterforskningen.

De to brødre på 25 og 23 år er sigtet i sagen. I dag fik de ved Retten på Bornholm forlænget deres varetægtsfængsling, og her kom dele af den enes forklaring for første gang frem.

Offer skulle have en lærestreg

Deres mor havde fortalt dem, at det 28-årige mandlige offer havde været seksuelt grænseoverskridende over for hende, og i et tilfælde voldtog han hende.

Efter brødrene var blevet fortalt om det formodede overgreb på moren, ville de give den 28-årige "en lærestreg", fremgår det af forklaringen til politiet.

Benthe Pedersen Lund bekræfter, at det er begge brødres forklaring på et motiv.

Det var i juni, at den 28-årige dansk-tanzanianske mand blev fundet dræbt i Nordskoven på Bornholm. Det fik flere på sociale medier, heriblandt politikere, til at spekulere i, at der lå et racistisk motiv bag drabet.

Tidligere på sommeren var Benthe Pedersen Lund ude at sige, at drabet næppe var racistisk motiveret.

Den opfattelse holder hun i dag fast i:

- Motivet, der er kommet frem i dag, er det eneste motiv, vi har hørt. Så har vi selvfølgelig været åbne for, om der kunne være andre motiver. Vi gør det på den måde, at vi i vores efterforskning kigger på, om der er noget, der kunne tyde på, at det er racistisk, men det er foreløbig ikke tilfældet, siger hun.

Ikke tiltale - men datoer reservereret

Ved dagens retsmøde kom det frem, at sagen er blevet forhåndsberammet til 30. november. Der er dog endnu ikke rejst tiltale.

Det bliver der eventuelt først, når politiet er færdige med at efterforske sagen, og anklagemyndigheden har vurderet bevismaterialet.

- Tiltalen vil højst sandsynligt lyde på manddrab. Det er hvert fald min forventning, fordi det er politiets og anklagemyndighedens opfattelse, når vi har hørt forklaringerne, at der er grund til, at de sigtede med forsæt har slået ham ihjel, siger Benthe Pedersen Lund.

Ifølge Ritzau har brødrene udelukkende erkendt grov vold - og dermed afviser de, at det var deres intention, at den 28-årige skulle dø.