Anklager i Kundby-sag: Retssystemet har aldrig set en pige som hende

Anklageren kræver igen forvaring til Kundby-pigen. Forsvareren taler for seks års fængsel i Østre Landsret.

Den 17-årige pige blev anholdt i januar 2016 og har siddet varetægtsfængslet i snart to år.

Den nu 17-årige pige fra Kundby på Sjælland er så farlig, at hun bør idømmes den tidsubestemte straf forvaring, selvom den sjældent gives til unge, der er under 18 år på gerningstidspunktet.

Sådan nogenlunde lyder det fra anklager Kristian Kirk i dag i Østre Landsret, hvor forsvarer og anklager fremlægger deres syn på, hvilken straf den 17-årige pige skal idømmes.

Hun blev i fredags kendt skyldig i forsøg på terror ved at planlægge bombeangreb mod sin tidligere folkeskole og den jødiske skole, Carolineskolen, i København.

Han fremhæver, at Retslægerådet har anbefalet at idømme pigen forvaring efter at have gennemgået hendes mentalerklæring, selvom det er en usædvanlig straf til en så ung og tidligere ustraffet person.

Årsagen - at hun er farlig.

- Naivitet kan i sig selv være med til at gøre en person farlig. Hun bliver på meget kort tid farlig, hun identificerer et sprængstof, finder en brugbar bombemanual og køber de rigtige ingredienser i Matas, undersøger rejseplanen med videre. Karakteren af hendes handlinger, mener jeg, dokumenterer, at hun er farlig, lyder det fra anklager Kristian Kirk.

- Hun var jo kun 15 år på gerningstidspunktet. Den ligner ikke en sag, vi nogensinde har set før, siger han også.

Efter anklagerens overbevisning kan den 17-årige pige retfærdiggøre alle handlinger ud fra en religiøs overbevisning.

- Hun er en identitetssøgende medløber, der ikke har en samvittighedsmæssig stopklods. Hun har ingen indsigt i egne handlinger, siger han.

- Hun er ikke bare en tilfældig teenager. Det er en radikaliseret person med en helt særlig personlighedsforstyrrelse, og det er den kombination, der gør hende farlig og får Retslægerådet til at være så utvetydig, siger han med henvisning til Retslægerådets anbefaling om forvaring.

Retssystemet har aldrig mødt en som hende

Pigen har brug for massiv psykologisk støtte - ikke blot en mentorordning eller et par timers radikaliseringsindsats, siger anklager Kristian Kirk.

Netop antiradikaliseringsindsatsen for at få pigen tilbage på rette spor har været omdiskuteret i retten, hvor forsvarer Mette Grith Stage har kritiseret myndighedernes manglende tilbud til pigen.

Anklager Kristian Kirk er dog ikke overbevist om, at pigen selv har et ønske om at lade sig antiradikalisere.

- Vil hun overhovedet selv være motiveret til at lade sig antiradikalisere, hvis hun efter i dag kan sætte en udløbsdato for, hvornår hun er ude? Det tror jeg ikke, siger Kristian Kirk under sin procedure.

Hvis ikke pigen idømmes forvaring, bør hun have en fængselsstraf på otte til ti års fængsel, lyder det fra Kristian Kirk.

- Retssystemet har aldrig før mødt en person som denne pige, siger han.

Forsvarer: Seks år i fængsel er nok

Forsvarer Mette Grith Stage taler for en fængselsstraf på seks år, da planlægningen af angreb har været "amatøragtig".

Dermed har både anklager og forsvarer holdt fast i samme krav til straf, som de fremlagde i byretten.

Forsvareren fraråder samtidig en tidsubestemt forvaringsdom til den 17-årige pige.

- I forvejen er seks års fængsel for en ung en evighed. Forvaring er udsigtsløs. Der er ikke noget lys for enden af tunnellen. Man kan ikke planlægge sit liv, lyder det fra Mette Grith Stage.

Hun hæfter sig ved, at de skrappe krav, som skal være opfyldt, før forvaring kan komme på tale, kun er opfyldt i ganske få sager om året.

- Det kræver, at man er så farlig, at en almindelig straf ikke kan forhindre denne fare. Dermed handler det også om en eventuel fare på sigt, siger Mette Grith Stage.

Muligt at korrigere pigen - hun er modtagelig

Forsvareren erkender, at det ikke bliver let at antiradikalisere den 17-årige pige, men at det er muligt.

- Professionelle aktører må kunne erstatte hendes nuværende værdisæt med et andet. De sagkyndige siger om hende, at hun er letpåvirkelig, naiv og umoden og har svært ved at erkende egne handlinger. Kodeordet er påvirkelig. Selvfølgelig kan vi som samfund korrigere en 17-årig letpåvirkelig pige. Hun er modtagelig, lyder det fra Mette Grith Stage.

- Jo yngre hun er, jo lettere må det være for samfundet at påvirke hende. Og jo yngre hun er, jo værre er en forvaringsdom, siger forsvareren.

Mentalerklæringen konkluderer ifølge Mette Grith Stage, at pigen ikke har voldelige eller særligt aggressive træk.

- Det bør vægte højt, på samme måde som at hun ikke tidligere er straffet, siger Mette Grith Stage.

Mor frygter forvaring

Cecilie Colding-Olsen, moderen til den 17-årige pige, frygter, at hendes datter idømmes forvaring - en straf uden slutdato.

- Jeg frygter ved retssagen, at hun får forvaring, for det fortjener hun simpelthen ikke. Hun fortjener tværtimod en chance mere, så hun kan komme ud, få en uddannelse og et ungdomsliv som andre på hendes alder, siger Cecilie Colding-Olsen til DR2 Dokumentar, der i øjeblikket følger familien:

Klokken 13:30 afsiger Østre Landsret dom.