Anklager i sag fra plejehjem: 'Hun har taget medicin og brugt det til drab og drabsforsøg'

Anklagemyndigheden fremlægger onsdag sine argumenter for, hvorfor en 60-årig sosu-hjælper skal kendes skyldig i drab og drabsforsøg.

Kvinden har siddet anholdt siden marts sidste år. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

- Mit synspunkt helt enkelt er, at hun har taget medicinen fra andre beboere og brugt det til drab og drabsforsøg.

Sådan lød det fra specialanklager Jesper Rubow, da han her til formiddag holdt sin skyldsprocedure i Retten i Randers.

Han skulle onsdag formiddag opsummere sagen om en 60-årig sosu-hjælper, der sidder tiltalt for drab og drabsforsøg på flere ældre beboere på Plejecenter Tirsdalen, hvor hun arbejdede.

Hun nægter sig skyldig i alle anklager mod hende.

Den 60-årige kvinde sad stille og kiggede ned i bordet, mens anklageren talte.

Det er et faktum, at de fire forurettede i sagen - to mænd og to kvinder, hvoraf den ene afgik ved døden - ikke havde fået ordineret de tre præparater, som de alle havde i kroppen, da de blev indlagt.

Jesper Rubow slog dog fast overfor dommere og nævninge, at det var ham, der skulle løfte bevisbyrden mod kvinden.

- Hvis jeg ikke har løftet bevisbyrden, så skal I frifinde. Ingen skal dømmes for noget, de ikke har gjort. Men den situation kommer I heller ikke til at stå i, sagde han.

Mistænkelig google-søgning

Under proceduren slog specialanklageren fast, at den tiltalte er den eneste sundhedsfaglige, der har haft vagter forud for alle indlæggelserne af de fire beboere. Indlæggelserne skete over flere dage.

Derudover lagde anklageren også vægt på, at den tiltalte i perioden fra december 2021 og frem til anholdelsen i marts 2022 havde været i medicinrummet på plejehjemmet 25 gange.

Den låse-log, der er på medicinrummet, viser, at ni andre sosu-hjælpere på plejecentret havde været der 16 gange i samme periode - tilsammen.

- Hvorfor er det her medcinrum så centralt? Fordi der var adgang til medicin, og tiltalte ikke havde noget at gøre med medicinen på plejehjemmet.

I sin procdure fortalte anklagere også om den medicin fra nogle af plejehjemmets beboere, som blev fundet hjemme hos den tiltalte kvinde under en ransagning.

Ved ransagningen hos kvinden blev der fundet to ud af tre præparater, som ofrene blev forgiftet med.

- Det havde været anderledes, hvis der var fundet 10-20 præparater derhjemme. Det gør der ikke. Der findes de her to præparater. Det er et voldsomt sært sammentræf.

Anklageren lagde også vægt på, at den tiltalte kvinde dagen efter de første fire indlæggelser 28. februar lavede en googlesøgning på ordet "baklo", som retteligt staves "baclofen".

- Hvorfor er det så pokkers interessant? Det er det selvfølgelig, fordi det knytter tiltalte til det tredje præparat. Nu er vi på tre ud af tre af de præparater, der er anvendt. Der er fuld plade, sagde han.

Den tiltalte har tidligere forklaret, at hun googlede ordet "baklo", efter at hun havde haft en samtale med en af de indlagte kvinders søn.

- På det her tidspunktet ved ingen andre i verden udover gerningsmanden, at baclofen var anvendt. Resultaterne fra de kemiske undersøgelser kommer først væsentligt senere. Ingen på sygehuset vidste eller kunne vide det.

- Så har I svaret. Og hvem gjorde det? Det gjorde tiltalte, sagde anklageren.

Der er afsat 12 dage til retssagen, hvor flere vidner har været inde og afgive forklaring. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Han lagde også vægt på den rumaflytning, der blev lavet under kvindens varetægtsfængsling. Her har politiet optaget samtaler, som den tiltalte kvinde har haft med sin mand.

Ægteparret talte blandt andet om den 81-årige kvinde, som døde efter indlæggelsen. Retsmedicinsk Institut har konkluderet, at den kvindelige beboer er død af baclofen i kombination med morfin.

På lydoptagelsen nævner den tiltalte, at "(navn på forurettede undladt red.) skal helst være død af morfin og ikke de andre piller”.

- Hvad er forklaringen på den udtalelse, hvis det ikke er tiltalte, der har givet pillerne?

- Der er ingen forklaring på det her vanvittige udsagn, sagde anklageren.

Mental undersøgelse ligner anden sag

Ved det seneste retsmøde fremlagde anklagemyndigheden dele af den mentalundersøgelse, som er lavet af den tiltalte kvinde.

Anklageren gentog dele af konklusionerne under sin procedure, da han mente, at det kunne bruges i forbindelse med, hvilket lys tiltaltes forklaring og ageren skal ses i.

- Der bliver beskrevet en idylliserende facade, mangel på selvindsigt. Der bliver beskrevet grænseløshed og risikoadfærd.

- Og uden at det måske skal overfortolkes i den her sag: Hun ser sig selv, som en frelsende engel, at verden er uretfærdig.

- Der beskrives dysfunktionelle sider af personligheden. At hun har en histrionisk personlighedsforstyrrelse, sagde han.

I proceduren fortalte anklageren også, at man i Danmark ikke har set mange af den her slags sager, men at der var én sag, der mindede om: Sygehussagen fra Nykøbing Falster, hvor en sygeplejerske blev dømt for fire drabsforsøg.

- Jeg har hæftet mig ved, at hun havde samme personlighedsforstyrrelse.

- Det viser selvfølgelig ikke, bare fordi hun har samme personlighedsforstyrrelse, at hun har gjort de ting, som hun er beskyldt for. Men det er bemærkelsesværdigt, sagde han.

En 60-årig kvindelig sosuhjælper sidder tiltalt for at have givet de fire beboere forkert og farlig medicin.

Anklager har ingen 'rygende pistol'

Under sagen er det slået fast, at ingen af de vagtsatte på plejehjemmet eller ofrene selv har fortalt, at den tiltalte kvinde har givet dem piller.

Anklagemyndigheden har derfor ikke beviser, som forsvaret beskriver som den "den rygende pistol".

Men det bekymrede ikke anklager Jesper Rubow, fortalte han under sin procedure.

- Jeg er blevet beskyldt for, at jeg ikke har "den rygende pistol". Det er, fordi der ikke er en pistol i den her sag.

- Jeg har "den rygende vagtplan", "den rygende log", "den rygende medicin i tiltaltes hjem", jeg har "den rygende søgning på bacflofen", udtalelser fra rumaflytning og så videre.

- Det er hævet ud over enhver rimelig tvivl, at det er tiltalte, der har givet medicinen,sagde han.

Han fortalte desuden, at der siden anholdelsen har der ikke været mistænkelige indlæggelser eller dødsfald på plejecenteret.

- Det er pudsigt. Det er også mere end det. Det er et stærkt indicium for, at tiltalte er gerningsmanden, sagde han.

Forsvarsadvokat Henrik Garlik skal senere i dag komme med sin procedure i sagen.

Der forventes at falde en skyldskendelse 22. februar.