Tema Sygeplejerske-sagen

Anklager i sygeplejerske-sagen: Statistik viser høj dødsrate på tiltaltes vagter

Den 31-årige sygeplejerske, som er tiltalt for tre drab samt et drabsforsøg på patienter i perioden 2012-2015, på Nykøbing Falster Sygehus, nægter sig fortsat skyldig.

Dommerpanelet valgte at ophæve navneforbuddet mod den 31-årige sygeplejerske, som er tiltalt for flere drab, men kendelsen blev af kvindens forsvarer straks kæret til Landsretten.

I dag begyndte retssagen mod en 31-årig sygeplejerske, der er tiltalt for at have dræbt tre patienter og forsøg på drab på en fjerde patient.

Et af de beviser, anklagemyndigheden løftede sløret for ved dagens retsmøde, er en statistisk analyse lavet af en professor i statistik på Københavns Universitet.

Ifølge den er der konstateret en "forhøjet mortalitet", når den 31-årige kvinde havde vagt som sygeplejerske på medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus i årene 2011 og 2012, og ifølge analysen skyldes det med stor sikkerhed ikke simple tilfældigheder.

En konklusion forsvarer Jørgen Lange understregede, at han ikke var enig i.

- Det er ikke en kritik af professoren, men det kommer jo helt an på, hvilket materiale, han har haft til rådighed, siger Jørgen Lange og fortsætter:

- Jeg er ikke sikker på, at det materiale, anklageren har leveret, nødvendigvis giver et retvisende billede af afdelingen.

Ifølge anklageskriftet var det netop i marts 2012, at et af drabene, som den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for at have begået, fandt sted.

I retssalen i Nykøbing Falster var der fyldt op på pladserne, hvor også kæresten og familien til den 31-årige kvinde var mødt op. Faderen og kæresten forlod dog senere lokalet, da de også er indkaldt som vidner og derfor ikke må være til stede.

Den 31-årige ankom til retten iklædt en hvid og grå bluse, lang mørkegrå sweater, sorte gamacher og sorte støvler med det lange, sorte hår sat i en fletning.

Den unge kvinde tog plads ved siden af forsvarer Jørgen Lange og vendte umiddelbart efter vendte ryggen mod de fremmødte.

Da nævningene kort efter kom ind, rettede hun blikket fra skiftevis dommerne til de otte nævninge, som havde taget plads overfor.

På mandag indtager den 31-årige sygeplejerske selv vidneskranken, og det bliver første gang, hun får mulighed for at afgive sin forklaring.

Sygeplejerske-sagen i Nykøbing Falster

  • En 31-årig kvindelig sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på en række ældre patienter på sygehuset i Nykøbing Falster.
  • Ifølge anklageskriftet har den 31-årige sygeplejerske under en vagt 28. februar sidste år med ti minutters mellemrum dræbt to patienter og forsøgt at dræbe en tredje ved at give en overdosis af morfin og diazepam.
  • Hun er derudover tiltalt for tyveri af medicin, for at have udvist grovere forsømmelse i forbindelse med sit virke som sygeplejerske, for at være i besiddelse af ulovlig medicin og for at overtræde autorisationsloven samt for at være i besiddelse og anvende en mobiltelefon under fængslingen.
  • Sagen er begyndt ved Retten i Nykøbing Falster i dag, og der forventes at falde dom 27. juni.
  • Der er indkaldt omkring 60-70 vidner, heriblandt kolleger, kvindens far, datter og kæreste.
  • Kvinden har siden marts sidste år været varetægtsfængslet og været sigtet for fire drab og et drabsforsøg. Det fjerde dødsfald, kvinden har været sigtet for, mener statsadvokaten dog ikke, at der kan føres bevis for. Sigtelsen for yderligere et drabsforsøg er frafaldet i dag.