Anklager i ubådssagen: Vi er i den allegroveste kategori. Vi taler om forberedt seksualdrab

Anklager Jakob-Buch Jepsen kaldte Peter Madsen for dybt utroværdig under proceduren.

Den 47-årige raket- og ubådsbygger Peter Madsen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Det kan godt være, at straffen i normale drabssager lyder på 12 års fængsel.

Men det er ikke nok i sagen mod ubådsbygger Peter Madsen, der er tiltalt for at have mishandlet, dræbt og parteret den svenske journalist Kim Wall.

Sådan lød det fra anklager Jakob Buch-Jepsen, der i dag har givet sin version af, hvad der skete i ubåden Nautilus den 10. og 11. august sidste år, hvor Kim Wall døde ombord på ubåden.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at der kan gives livstid, når vi er oppe i den allergroveste kategori. Denne sag er blottet for formildende omstændigheder. Der er kun skærpende omstændigheder, sagde han i retten.

Kim Wall blev ifølge anklagemyndigheden bundet fast, udsat for et brutalt og planlagt seksualdrab og efterfølgende parteret.

Ifølge anklageren er der tale om et seksuelt motiveret drab, og det er ifølge ham en skærpende omstændighed sammen med den efterfølgende partering af liget, som Peter Madsen har erkendt.

Derudover er det ifølge anklageren skærpende, at gerningen var planlagt, at gerningsmanden udviste særlig hensynsløshed, og at gerningsmanden udnyttede ofrets værgeløse stilling. Derfor kræver anklageren livstid til Peter Madsen.

- Vi er oppe i den allegroveste kategori, fordi vi taler om forberedt seksualdrab. Det kan der ikke herske nogen tvivl om. Og så sker der endda efterfølgende partering, sagde han.

Hvis det i stedet kommer på tale at idømme Peter Madsen en tidsbestemt straf, så kræver anklageren ham idømt forvaring.

Det er en tidsubestemt sanktion, som oftest afsones i Herstedvester Fængsel, hvor der er ekstra psykologhjælp. Her er det domstolene, der vurderer, hvornår en person er klar til at blive løsladt.

- Peter Madsen er ikke normal. Han er farlig for andre mennesker, sagde anklageren som argument for at idømme ham forvaring.

Under proceduren understregede anklageren også, at forvaring tidligere blev kaldt psykopatforvaring, og at Peter Madsen bliver betragtet som en mand med psykopatiske træk i de mentalundersøgelser, der er lavet af ham.

Her beskrives hans seksualitet også som stærkt afvigende. Det der kaldes polymorf pervers.

- Mentalerklæringen er efter anklagemyndighedens opfattelse rystende læsning, sagde Jakob Buch-Jepsen.

Løgnagtige forklaringer

Under den timelange procedure fortalte anklageren også, at Peter Madsen i anklagemyndighedens øjne er højst utroværdig.

- Kim Wall var et tilfældigt og uskyldigt menneske, der ingen relation havde til Peter Madsen. Hun var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt og endte med at blive tortureret, dræbt og parteret, sagde anklageren.

Jabob Buch-Jepsen understregede over for retten, at der ikke er grund til at frikende Peter Madsen for drab eller seksuel mishandling, selv om der er ubesvarede spørgsmål i sagen.

- Der kan i sagen være tvivl om, hvorvidt Peter Madsen har dræbt Kim Wall ved halsoverskæring eller kvælning, men det er ikke noget, der skaber tvivl om, at han har dræbt hende med vilje, lød det fra Jakob Buch-Jepsen.

Anklageren kaldte Peter Madsens forskellige forklaringer for løgnagtige og understregede, at de efter hans opfattelse "på ingen måde hænger sammen," og at det er Peter Madsen, der bærer skylden for, at der er usikkerheder i sagen.

Tilbage i august 2017 fortalte Peter Madsen, at han satte Kim Wall i land den 10. august om aftenen. Dernæst, at hun døde efter at have fået ubådens tunge luge i hovedet. Og sidst, at hun døde som følge af kulilteforgiftning i ubåden.

Anklageren henviste blandt andet til, at Peter Madsen betegnes som sygelig løgner i mentalerklæringen.

Anklager Jakob Buch-Jepsen. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

"Det er så langt ude"

Under sagen har Peter Madsen fortalt, at han kom med de forskellige forklaringer om, hvad der skete, af hensyn til Kim Walls efterladte.

- Man skal høre meget, før ørerne triller af, men at Peter Madsen har noget oprigtigt hensyn til Kim Walls pårørende er så langt ude, sagde anklageren under sin procedure.

- Jeg tror faktisk aldrig, at jeg som anklager har stået med noget så utroværdigt, lød det også på et tidspunkt fra Jakob Buch-Jepsen.

Anklageren huskede retten på, at sagen handler om den 30-årige svenske kvinde, som mistede livet ombord på ubåden på en smuk sommeraften i havet ved København den 10. eller 11. august sidste år, hvor hun udførte sit arbejde som journalist.

- Det var en kvinde, som var nyforelsket, i sin bedste alder, og som havde livet foran sig, inden det fik en tarvelig afslutning, sagde han.

- Den forsvundne kvinde dukkede med tiden op. Skåret i stykker og med skader, der er så forfærdelige og modbydelige, at man som anklager bliver tom for ord, tilføjede han.

Peter Madsen nægter sig skyldig i drab og seksuel mishandling. I eftermiddag skal hans forsvarer, Betina Hald Engmark, komme med sin procedure.

Der forventes dom på onsdag.