Anklager: Ildspåsættelse sikrede brandmand arbejde

Tekniske spor peger ifølge anklager på, at 34-årig deltidsbrandmand står bag 33 brande i Fjerritslev-området.

Anklageren i sagen om brandstiftelse mener, at den 34-årige deltidsansatte brandmand selv antændte de brande, han var med til at slukke. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Dna-materiale, teleoplysninger og overvågningsbilleder kobler en 34-årig deltidsbrandmand til 33 påsatte brande i Fjerritslev-området.

Det siger anklager Kim Kristensen, Nordjyllands Politi, da han onsdag ved Retten i Hjørring forelægger sagen mod manden, der blev anholdt og varetægtsfængslet for snart et år siden.

Der er ifølge anklageren fundet dna-materiale, der med stor sandsynlighed stammer fra den tiltalte, på en dør til et skur, der blev stukket i brand.

Oplysninger fra den tiltaltes mobiltelefon viser desuden, at telefonen har været forbundet til telemaster nær de steder, hvor der blev sat ild til stråtækte huse, containere og halmballer.

Deltog i slukning af 32 ud af de 33 brande

Anklageren mener, der kan ligge et muligt økonomisk motiv bag brandene. Han hæfter sig ved, at den tiltalte ikke havde nogen fast indtægt, efter at han sagde sit job som VVS'er op i slutningen af 2015.

Herefter var jobbet som deltidsbrandmand den eneste indtægt.

Politiets kortlægning viser, at den tiltalte har deltaget i slukningen af 32 ud af de 33 brande, han er tiltalt for at have forvoldt.

Der er kun en enkelt brand, hvor han ikke deltog i slukningsarbejdet. Det var en brand i et stråtækt hus 19. november, hvor en 87-årig kvinde nær var omkommet under flammernes hærgen.

Netop det forhold er det mest alvorlige af de 33 brande, deltidsbrandmanden er tiltalt for.

Forsvarer: Dna på stedet er ikke mærkeligt

Hans forsvarsadvokat, Jens Christian Christensen, siger i sit modsvar til anklageren, at der ikke er noget usædvanligt i, at der er fundet dna, som kan stamme fra hans klient:

- Min klient deltog i slukningsarbejdet, så det er ikke besynderligt, at man finder dna der. Det er jo en del af hans arbejde, siger han.

Den tiltalte selv svarer lavmælt, men beredvilligt på anklagerens spørgsmål.

Han bekræfter, at han kun havde brandmandsjobbet som indtægtskilde, efter at han sagde sit job op som VVS'er.

Kvittede job efter problemer derhjemme

Den tiltalte forklarer, at han kvittede jobbet, fordi det begyndte at gå skævt på hjemmefronten.

Den 34-årige forklarer, at han druknede problemerne i alkohol og gennem hele 2016 havde et massivt alkoholforbrug.

Han blev anholdt og sigtet for de mange brande, efter at politiet havde frigivet et overvågningsfoto 28. november sidste år.

Der er afsat otte dage til sagen, og dommen ventes at falde 21. november.

/ritzau/

FacebookTwitter