Anklager inhabil: Forsvarere vil kigge på gamle hashsager igen

En anklager har instrueret politikfolk, inden de skulle vidne i retten i en hashsag. Og det får nu forsvarerne til at stille spørgsmålstegn ved afgørelserne af andre sager i samme sagskompleks.

Advokat Bjørn Elmquist finder det problematisk, hvis den anklager, som i dag blev fjernet fra en stor hashsag, også tidligere har sendt spørgsmål til vidner, inden de skulle afgive forklaring. Arkivbillede. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Hvis politividner har været orienteret om afhøringstemaer og fået ledende spørgsmål i nogle af de andre retssager, som handler om organiseret hashsalg på Christiania, så bør de revurderes.

Sådan lyder meldingen fra forsvarerne i dén sag, hvor en anklager i dag blev fjernet på grund af inhabilitet.

- Anklageren sagde til sidste retsmøde, at man også i tidligere sager i det her sagskompleks har orienteret vidner om afhøringsspørgsmål. Derfor mener vi, at vi må have indsigt i, hvad der er sendt til politividnerne dengang forud for deres forklaring i retten.

Sådan lyder det fra Bjørn Elmquist, der er en af forsvarsadvokaterne i dagens sag. Forsvarerne i sagen har derfor sendt en fælles henvendelse til anklagemyndigheden og bedt om en redegørelse.

Anklager stod for andre hashsager Anklageren i sagen, som var for landsretten i dag, har også været anklager i en tidligere sag fra samme sagskompleks.

- Den sag, hvor hun var anklager, blev allerede i maj afgjort ved højesteret. Og vi har fået at vide, at denne dom vil danne præcedens for resten af sagerne i komplekset. Det, mener vi, er problematisk, hvis anklagemyndigheden har gjort brug af samme metode her, siger Bjørn Elmquist.

De i alt seks sager handler om organiseret hashhandel på Christiania og er blevet betegnet som Danmarkshistoriens største hashsag. Dommen i maj var den første højesteretsafgørelse, efter at 76 mænd og kvinder tidligere er blevet dømt ved lavere retsinstanser.

FacebookTwitter