Anklager kræver over otte års fængsel til Britta Nielsen

Forsvarer mener fire til seks års fængsel er mere passende.

Den tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, blev anholdt i Sydafrika sidste år, hvor hun blev stillet for en dommer. Arkivfoto. (Foto: © SIPHIWE SIBEKO, Scanpix)

Den tidligere betroede medarbejder fra Socialstyrelsen Britta Nielsen skal straffes med over otte års fængsel.

Det mener anklagemyndigheden i sagen om millionsvindel i Socialstyrelsen, som nærmer sig en afslutning med procedure i dag.

- Der er tale om en af de groveste økonomiske sager, vi nogensinde har set i Danmark, så retten bør overveje, om sagen er så alvorlig, at man bør løfte sig op over otte års fængsel, sagde anklager Kia Reumert under proceduren.

"Levede liv i luksus"

Der er flere ting, som gør, at sagen mod Britta Nielsen er ekstra grov, og at hun derfor ifølge anklagemyndigheden bør straffes hårdere, end hvad der er normalt i sager om økonomisk kriminalitet:

Den lange gerningsperiode, det store pengebeløb, de udspekulerede metoder og Britta Nielsens udnyttelse af sin betroede stilling spiller en rolle.

- Hun misbrugte på det groveste sin stilling til at overføre 117 millioner til sig selv over 25 år, lød det fra den anden anklager i sagen, Lisbeth Jørgensen.

Hun lagde vægt på, at sagen handler om tillid - at alle skal kunne have tillid til det offentlige og de ansatte i den offentlige sektor, og at Britta Nielsen svigtede den tillid.

Britta Nielsen kan ifølge de to anklagere i sagen ikke undskylde sig med, at kontrollen med udbetalinger af penge i samme periode svigtede i Socialstyrelsen.

- Hun overførte ikke penge for at få mad på bordet derhjemme. Over 300 gange overførte hun penge til sig selv for at leve et liv i luksus, lød det fra anklager Lisbeth Jørgensen.

Anklagerne Kia Reumert og Lisbeth Jørgensen (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Forsvarer: Fire-seks års fængsel er passende

Under proceduren sad Britta Nielsen det meste af tiden stille, iført blåblomstret skjorte, sort jakke og med kort gråt hår.

En gang måtte dommeren dog bede Britta Nielsen om at stoppe med at hviske til sin forsvarer, Nima Nabipour.

Han sagde i sin procedure, at Britta Nielsen kun burde idømmes fængsel på mellem fire og seks års fængsel.

Dermed afviste han anklagernes krav om en hårdere straf end otte års fængsel.

For da Britta Nielsen lavede en aftale med myndighederne om at rejse fra Sydafrika til Danmark for at blive retsforfulgt, vidste hun intet om, at en så hård straf kunne komme på tale.

- Der har ikke været tid til at forstå kontrakten. Der har ikke været tolk. Der har ikke været juridisk bistand. Det er en overskridelse af menneskerettighederne og retten til en retfærdig rettergang, sagde Nima Nabipour.

Samtidig påpegede han, at svindel for omkring 40 af de 117 millioner kroner i dag er forældet, og at ingen svage borgere reelt har mistet penge som følge af svindlen.

- Der var ingen, der savnede pengene, lød det fra Nima Nabipour.

I stedet burde retten se mildere på sagen, fordi Britta Nielsen har en høj alder, og fordi sagen har været hård ved hende og resten af familien.

Forsvarer Nima Nabipour (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Britta Nielsen føler sig ikke frisk

Under dagens retsmøde er Britta Nielsens personlige forhold blevet gennemgået i retten, da de er afgørende for, hvilken straf hun kan få.

Det er Kriminalforsorgen, der har lavet denne undersøgelse.

Her lød det blandt andet, at Britta Nielsen har haft en utryg barndom med en depressiv mor og en travl far.

Samtidig lød det, at Britta Nielsen i dag er frisk. Men den udlægning var Britta Nielsen uenig i.

- Jeg forstår ikke, at der står, at jeg er frisk og sund. Det har taget rigtig meget på mig, sagde hun.

Hun henviste til straffesagen, at hun ikke længere er i arbejde, og at pressen efter hendes opfattelse har været "temmelig hård" ved familien.

- Det er selvfølgelig min egen skyld, sagde hun.

Britta Nielsen fortalte, at hun før sagen ikke havde helbredsproblemer, men at hun nu bliver behandlet for hjerteproblemer.

Læs detaljer fra dagens retsmøde:

Sag nærmer sig afslutning - efter forsinkelse

Sagen mod 65-årige Britta Nielsen begyndte 24. oktober sidste år, men er blevet forsinket undervejs på grund af sygdom hos den tiltalte.

Hun er tiltalt for bedrageri for 117 millioner kroner.

Desuden er hun tiltalt for at have misbrugt sin stilling som administrativ medarbejder i det offentlige og for dokumentfalsk.

Under sagen har Britta Nielsen delvist erkendt at have overført penge fra Socialstyrelsen til egne bankkonti dog uden at huske beløb eller tidsperiode.

Anklagerne Kia Reumert og Lisbeth Jørgensen mener, at hun har overført penge fra 1993 til 2018 - altså i 25 år.

Der forventes dom 18. februar klokken 16:30..