Anklager kræver Tømmerup-præst fængslet i minimum 12 år

Den tidligere folkekirkepræst fra Sjælland er kendt skyldig i seksuelle overgreb mod børn.

Sagen mod folkekirkepræsten fra Tømmerup er ifølge anklageren usædvanlig og meget grov. (Foto: Tegning: Emil Thorbjörnsson)

En tidligere præst fra Tømmerup på Sjælland kræves idømt fængsel i minimum 12 år for at have misbrugt sin stilling til at forgribe sig på en række børn.

- Det her er en usædvanlig grov sag, og det skal afspejles i straffen, lyder det fra anklager Anja Lund Liin i retten i dag.

- Det vil være min opfattelse, at han skal fængsles ubetinget i 12 til 14 år, siger hun.

Anklageren kræver samtidig, at børn og unge under 18 år ikke må tage ophold i hans bolig eller besøge ham uden selskab af en voksen, ligesom han skal fratages retten til at være præst.

- Vi har heldigvis ikke i Danmark nogen eksempler på, at en præst på det groveste har misbrugt sin stilling og begået overgreb i en periode på ti år, siger anklageren.

- Jo grovere overgreb, jo højere straf. Det siger sig selv, lyder det fra Anja Lund Liin i retten, hvor hun redegør for, hvorfor hun mener, der er nogle ualmindelige skærpende omstændigheder i sagen.

Anklageren lægger op til højere straffe end i to andre sager om seksuelle krænkelser - Tønder- og Brønderslevsagen.

- Kort sagt har han misbrugt endnu flere børn og gjort det på en måde, som har påført hans ofre helt umådelig psykisk skade, siger Anja Lund Liin.

Hun mener, at det er særligt groft, fordi den 47-årige mand i længere perioder har lokket, snydt og bedraget de unge til samleje, og at han samtidig har fotodokumenteret det – endda også for at sælge det videre.

Den 47-årige nu tidligere præst blev fredag fundet skyldig i grove og gentagne seksuelle krænkelser af én pige og syv drenge, der på gerningstidspunkterne var 12 til 16 år.

Krænkelserne foregik i præsteboligen over en tiårig periode.

Vil gå med til sexologisk behandling

I retten bliver der i dag også fremlagt en mentalerklæring vedrørende den 47-årige præst.

Anklageren fortæller, at præsten ikke anses for at være psykisk syg og ikke har været påvirket af narkotika under overgrebene.

Her kommer det også frem, at han ikke selv mener at have et sexologisk problem og behandlingsbehov.

Det giver anledning til, at hans forsvarer stiller ham spørgsmål vedrørende hans fremtid.

Her fortæller han, at er villig til at få behandling:

- Jeg vil tage imod al den form for behandling, jeg bliver tilbudt for at komme frem til en forståelse af, hvorfor jeg er her, siger præsten i retten i dag.

- Både for selv at forstå det og for, at det ikke gentager sig, tilføjer han.

Den 47-årige fortæller også, at han gerne vil fortsætte sit arbejde, selvom han godt ved, at det nok ikke bliver som almindelig sognepræst.

- Jeg kan ikke blive almindelig sognepræst igen, men jeg vil gerne arbejde med socialt arbejde, siger han.

I retten er det nu hans forsvarers tur til at give sit bud på, hvilken straf han finder egnet til sin klient.

Først på onsdag falder der dom i sagen.