Anklager læser ukendt forklaring fra elskerinde op i ubådssagen

Peter Madsen accepterer krav om erstatning til Kim Walls efterladte på 450.000 kroner.

Den 47-årige ubådsbygger Peter Madsen har ikke udtalt sig i ankesagen, der kører i Østre Landsret.

Anklager Kristian Kirk og forsvarer Betina Hald Engmark skiftes til at læse den ene vidneforklaring efter den anden op i Østre Landsret.

Det er dag to i ankesagen mod ubådsbyggeren Peter Madsen.

I byretten blev han idømt fængsel på livstid for drabet på journalisten Kim Wall samt seksuel mishandling, usømmelig omgang med lig og overtrædelse af reglerne om sikkerhed til søs.

Dommens længde er anket til landsretten, og derfor bruger Østre Landsret nu tre dage på at tage stilling til, om fængsel på livstid er den passende dom til den 47-årige ubådsbygger.

Selve skyldsspørgsmålet er ikke anket. Det vil sige, at det ligger fast, at Peter Madsen er skyldig i drab, selvom han ikke har erkendt det.

Den blideste mand

De fleste vidneforklaringer, som læses op i landsretten, er kendt stof, men én har offentligheden ikke hørt før.

Den kommer fra en ung kvinde, der vidnede bag lukkede døre, da sagen kørte i byretten.

Anklager Kristian Kirk læser kvindens forklaring op for alle.

Det lyder, at kvinden havde et seksuelt forhold med Peter Madsen, før han blev anholdt for drabet på den 30-årige svenske journalist Kim Wall sidste sommer.

- Peter Madsen var den blideste mand, som hun nogensinde havde været sammen med, står der i den over 170 sider lange dom fra byretten, som Kristian Kirk læser op af.

Peter Madsen var en kærlig og venlig person, der tog sig af svage og ikke var fordømmende, fortalte kvinden, da sagen kørte i byretten.

Dermed har endnu en elsker beskrevet den drabsdømte Peter Madsen som et behageligt menneske at være tæt på.

Af forklaringen fremgår det, at Peter Madsen og den unge kvinde talte om snuff-videoer inden anholdelsen den 11. august sidste år – altså videoer med ægte dødsporno.

Men det var ikke kvindens indtryk, at Peter Madsen tændte på det seksuelt, havde hun ifølge domsbogen fortalt i byretten.

Imens anklageren læser den gamle forklaring fra byretten op, sidder Peter Madsen foroverbøjet og lidt sammenfalden i sin stol i det største retslokale i Østre Landsret.

Sådan sidder han det meste af dagen, iført sort t-shirt med mørk jakke over.

På tilhørerpladserne sidder tre kvinder, som er Peter Madsens pårørende. Kim Walls forældre og efterladte kæreste følger også sagen i Østre Landsret.

Accepterer erstatning

Udover en gentagelse af vidneforklaringer, diskuterer retten også spørgsmålet om kompensation for lidelse til Kim Walls efterladte.

For da sagen kørte i byretten, afviste Peter Madsen at betale erstatning til både Kim Walls efterladte kæreste og hendes forældre på i alt 450.000 kroner.

Det gør han ikke længere, siger hans forsvarer, Betina Hald Engmark.

Peter Madsen afviser heller ikke at betale begravelsesomkostninger, siger advokaten.

- Det eneste, min klient protesterer imod, er erstatning for tab af forsørger, lyder det fra Betina Hald Engmark.

Det betyder, at Peter Madsen afviser at betale et pengebeløb til Kim Walls efterladte kæreste, som har mistet indtægt på grund af drabssagen, og som har haft udgifter til for eksempel husleje i Kina, hvor parret havde planlagt at flytte hen.

Bistandsadvokat Hanne Rahbæk har under sagen krævet, at Peter Madsen betaler 150.000 kroner til Kim Walls mor, Kim Walls far og den efterladte kæreste – altså i alt 450.000 kroner.

Samme krav blev fremsat i byretten.

Derudover skal Peter Madsen ifølge bistandsadvokaten betale omkostningerne ved at få Kim Wall begravet - omkring 30.000 kroner, ligesom der er krav om, at Peter Madsen betaler erstatning for tab af forsørger til den efterladte kæreste - omkring 900.000 kroner.

Da dommen faldt i byretten, lød det, at Peter Madsen blot skulle betale 120.000 kroner i erstatning til Kim Walls efterladte kæreste.

Ikke et ord fra Peter Madsen selv

Peter Madsen har endnu ikke sagt et ord i ankesagen – heller ikke selvom han i dag har mulighed for at udtale sig, fordi mentalerklæringen og hans personlige forhold endnu engang bliver gennemgået.

Igen bliver det fremhævet, at Peter Madsen vurderes til at være svært seksuelt afvigende, have psykopatiske træk og være pervers, selvoptaget og mangle empati. Han vurderes også til at være farlig for andre.

På fredag er der procedure i sagen, hvor der også forventes dom. Her bliver spørgsmålet om godtgørelse også afgjort.

Dommen fra byretten:

Sagen kort: