Anklager om nye beviser: Kundby-pigen har ikke rykket sig en tøddel

Den terrortiltaltes forsvarer mener ikke, at de nye beviser er relevante for sagen.

(© DR Nyheder)

Retssagen mod den 17-årige terrortiltalte pige fra Kundby trækker ud.

I dag har Retten i Holbæk besluttet, at anklagemyndigheden skal have lov til at fremlægge nye beviser i sagen. Retten manglede ellers kun at tage stilling til, hvorvidt pigen er skyldig i forsøg på terrorisme eller ej.

Nu genoptages bevisførelsen, og det ærgrer pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage.

- Det skal være noget helt ekstraordinært, hvis man pludselig skal genoptage bevisførelsen. Og jeg mener ikke, at det, som anklagemyndigheden kommer med nu, på nogen måde er ekstraordinært, siger hun.

Seddel fundet i sko

De beviser, som nu skal fremlægges, er blandt andet en seddel, som blev fundet i pigens sko, da hun blev visiteret i forbindelse med et besøg den 2. maj.

En anden seddel blev fundet under en ransagning samme dag i pigens celle i Vestre Fængsel og er dateret den 30. april i år.

Under ransagningen blev der også fundet to breve, som den terrortiltalte ifølge anklagemyndigheden har skrevet til en dansk syrienskriger, der er dømt for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Brevene er aldrig blevet afsendt.

Ude på et sidespor

Ifølge Mette Grith Stage viser de fundne dokumenter, at hendes klient "er ude på et sidespor".

- Det har hun været i lang tid, og det har hun været, fordi hun ikke har fået nogen hjælp, og fordi der ikke er nogen, der har taget hånd om hende.

Forsvarsadvokaten kan ikke se, hvorfor det skulle være relevant at inddrage de nye dokumenter, da de ikke har noget at gøre med gerningstidspunktet.

- Det, der er afgørende i denne sag, er, hvad der foregik inde i hendes hoved på gerningstidspunktet. Ikke hvad der foregår inde i hendes hoved 16 måneder efter, siger hun.

- Derfor synes jeg sådan set, at det lidt er noget pjat, at det skal frem.

Anklager: Til skade for den tiltalte

Senioranklager Kristian Kirk fra Statsadvokaten i København noterer sig derimod med tilfredshed, at retten har imødekommet den usædvanlige begæring, der blev afgivet i 11. time.

- Det, der er sket, er, at den tiltalte selv har produceret nyt bevismateriale, der kan bruges mod hende, siger han.

Ifølge anklageren ”følger det klart af retsplejeloven”, at det er muligt at genåbne bevisførelsen.

Han mener, at de nye beviser kan være med til at belyse, om den tiltalte reelt havde til hensigt at føre terrorplanerne ud i livet.

- Nu har der været en protest i denne sag, men det ser jeg udelukkende som et udtryk for oplysningernes karakter, nemlig at de er til skade for den tiltalte, siger anklageren.

Kristian Kirk mener, at de nye beviser sår tvivl om den tiltaltes forklaring.

- Der er afgivet forklaring om, at det hele har været fantasi og en farlig leg. Derfor kan det være relevant, at der kommer nye oplysninger frem, som i vores opfattelse kan belyse, at det modsatte er tilfældet - altså at den tiltalte er radikaliseret og ikke har flyttet sig en tøddel siden sagens start, siger han.

Kendelse ventes 16. maj

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage vil i weekenden overveje, om der skulle være en juridisk kattelem, så hun kan kære dagens afgørelse til landsretten.

Sagen fortsætter onsdag den 10. maj, hvor anklagemyndigheden skal fremlægge det nye materiale. Den tiltalte får desuden mulighed for at komme med en kommentar.

Derefter skal både forsvarer og anklager holde en ny procedure om det nye bevismateriale, hvorefter retten skal tage stilling til skyldsspørgsmålet.

Det forventes, at der afsiges kendelse om skyldsspørgsmålet den 16. maj klokken 9.30.

Facebook
Twitter