Anklager om Peter Madsen: Ingen straf er for hård

Peter Madsens forsvarer mener, at ubådsbyggeren skal have en straf på 14 til 16 år.

Peter Madsen med sin advokat Betina Hald Engmark i retten under ankesagen.

Det er dommens dag for den 47-årige ubådsbygger Peter Madsen, som har erkendt sig skyldig i drabet på den svenske journalist Kim Wall. Drabet blev begået i Peter Madsens ubåd i august sidste år.

Men det var ikke med hans advokat, Betina Hald Engmarks, gode vilje, at Østre Landsret allerede skal tage stilling til hendes klients straf i dag i ankesagen.

Inden retsmødet havde hun nemlig anmodet om, at sagen i Østre Landsret skulle gå om. Hun begrundede det med, at det seneste retsmøde 14. september blev afbrudt, da en domsmand besvimede. Det afviste retten og hermed kunne den sidste retsdag gå i gang.

Den seneste retsdag blev afbrudt, mens anklager Kristian Kirk var i gang med at procedere for, at Peter Madsen skal straffes med livsvarigt fængsel - altså identisk med dommen i byretten. Og hvis domstolen skulle komme til en anden konklusion, så mener Kristian Kirk, at ubådsbyggeren skal idømmes forvaring.

Sådan straffer vi drab i Danmark:

Han gentog store dele af sin begrundelse fra sin procedure fra 12 dage siden.

- Denne hændelse er uden for kategori. Vi kommer forhåbentlig ikke til at se en forbrydelse af denne karakter igen, sagde han og fortsatte:

- Der er så mange skærpende og foruroligende omstændigheder ved denne sag, at det er svært at finde ord. Når jeg kigger på Peter Madsen - og det gør jeg nu - så kan jeg ikke komme på en straf, der er for hård.

Der er ingen formildende omstændigheder

Kristian Kirks procedure havde en varighed på mere end en time, hvor han blandt andet genemgik tidligere domme, hvor retten havde idømt forvaring eller livstid til trods for, at der var tale om ét drab.

Forstå sagen på tre minutter:

Et enkelt drab bliver normalt takseret til fængsel omkring 12 år, hvis der ikke er skærpende omstændigheder.

Undervejs henviste Kristian Kirk flere gange til Peter Madsens mentalerklæring, hvor det lyder, at der er en høj risiko for, at han vil begå en lignende forbrydelse.

Han afsluttede sin procedure med en sidste appel til landsrettens dommere:

- Vi har her en kynisk, perverteret og beregnende sexmorder. Det eneste rigtige er livsvarigt fængsel, lød den afsluttende replik fra Kristian Kirk.

Forsvarer: Straffen skal være mellem 14 og 16 år

Der er langt fra enighed mellem forsvarer og anklager om, hvad dommen til Peter Madsen skal lyde på. Da Peter Madsen ikke har anket skyldspørgsmålet, handlede hendes procedure alene om straffen.

Forsvarer Betina Hald Engmark indledte sin procedure med at sige, at straffen skal være tidsbestemt. Hun mente, at en rimelig straf vil være fængsel mellem 14 og 16 år.

- Anklageren lægger vægt på ting, der ikke er en del af byrettens dom. Det har været let at lade sig forblænde af anklagerens ord. Men retten skal alene lægge vægt på beviserne. Retten skal altså se bort fra anklagerens digteri, sagde forsvarsadvokaten.

Forsvarer: Alle drab er kyniske

Betina Hald Engmark have også taget flere domme med, hvor domstolen havde idømt omkring 12 års fængsel i drabssager.

Hun adresserede først, at anklager Kristian Kirk flere gange kaldte Peter Madsen for kynisk.

- Alle drab er kyniske. At tage et andet menneskes liv er noget af det mest kyniske, man som menneske kan begå, sagde Betina Hald Engmark.

Hun henviste i sin procedure til, at der i byrettens begrundelse ikke lød, at planlægningen af drabet på Kim Wall havde været langvarig, og at Peter Madsen ikke blev dømt for fuldbyrdet voldtægt.

Derfor var hendes appel til domstolen, at de ikke skulle lægge vægt på store del af modpartens procedure.

- Landsretten skal alene lægge vægt på byrettens bevisresultat, og ikke hvad anklageren tror. Hans subjektive holdning til sagen er irrelevant for rettens vurdering. Der skal ses bort fra anklagerens egen 'storytelling, sagde Betina Hald Engmark, der også meget bestemt afviste, at hendes klient skal idømmes forvaring.

- Min klient er ikke tidligere straffet, og ifølge Retslægerådet udtalelse er det ikke påkrævet, at min klient skal straffes med forvaring, sagde advokaten.

Der falder forventeligt dom i sagen klokken 15 i dag.