Anklager revser forklaring i spion-sag: Det er utroværdigt

Forsvarer og anklager fremlagde i dag hver deres syn på spektakulær spionsag.

(Arkivfoto) Fredag den 28. september 2018 var mange politikredse involveret i en stor politiaktion, der blandt andet lukkede flere broer. Politiets Efterretningstjeneste (PET) var bekymret for sikkerheden for bestemte personer tilknyttet en politisk gruppe af eksil-iranere i Danmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Jeg tager af sted på mandag for at se på varen, skrev en norsk-iraner i september 2018 via beskedtjenesten WhatsApp.

Ifølge anklagemyndigheden dækker beskeden over et kodesprog, som norsk-iraneren har brugt i sin korrespondance med en føringsofficer fra den iranske efterretningstjeneste.

Meddelelsen refererer i virkeligheden til en forestående rejse til Ringsted, hvor norsk-iraneren i al hemmelighed vil indsamle oplysninger om en eksil-iraner, mener anklageren.

Tiltalt for at bistå Iran

Norsk-iraneren er ved Retten i Roskilde tiltalt for at bistå den iranske efterretningstjeneste og for at deltage i planlægningen af et attentat på en eksil-iraner i Ringsted.

Retssagen udspringer af den dramatiske politiaktion den 28. september 2018, hvor store dele af Sjælland lukkede ned, fordi man frygtede et angreb på en eksiliraner. Efterfølgende blev norsk-iraneren anholdt og siden tiltalt for at deltage i udførelsen af den attentatplan.

Sagen er nu vej ind i sin afgørende fase, og ved torsdagens retsmøde gav anklager og forsvarer deres afsluttende bemærkninger. Dele af proceduren var dog for lukkede døre.

Centrale chat-beskeder

Anklager Søren Harbo lagde i sin procedure vægt på en lang række chat-beskeder, som den tiltalte har udvekslet med den påståede føringsofficer i perioden fra foråret 2018 og frem til efteråret 2018, hvor tiltalte blev anholdt.

Flere gange kommunikeres der om en "handel" og en "fest", og ifølge anklageren er det kodesprog for den mission, som norsk-iraneren er sendt på af den iranske føringsofficer.

- I de her samtaler har vi instruktioner til den tiltalte, og noget af det er så himmelråbende tydeligt, sagde anklageren, som dog vedkendte, at han fortolker på dele af kommunikationen.

Anklager: Det er konstrueret

Norsk-iraneren, som repræsenteres af forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen har gennem hele sagen nægtet sig skyldig.

Faktum er dog, at manden den 25-27. september 2018 rejste fra Norge til Ringsted for at observere og tage billeder af eksil-iranerens bopæl. Han har forklaret, at hans hensigt med besøget var at konfrontere eksil-iraneren med en utroskabssag fra 2012.

Men norsk-iraneren konfronterede aldrig manden i Ringsted, og anklageren kaldte i sin procedure norsk-iranerens forklaring for utroværdig.

- Det er særdeles utroværdigt og konstrueret. Det var allerede utroværdigt i grundlovsforhøret, men endnu mere utroværdigt, da korrespondancen med den iranske føringsofficer kom frem, lød det fra anklageren.

Han vil have manden dømt for ulovlig efterretningsvirksomhed og for medvirken til forsøg manddrab.

- Tiltalte har til brug for en fremmed efterretningstjeneste hemmeligt tilvejebragt informationer, der skal bruges til at skade en person, lød det i hans procedure, før forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen fik lejlighed til at komme med hans afsluttende bemærkninger.

Forsvarer: Ingen beviser for føringsofficer

Forsvareren såede alvorligt tvivl om de beviser, som anklagemyndigheden har fremlagt i sagen. De er diffuse og utilstrækkelige, argumenterede han, og lagde især vægt på den person, som norsk-iraneren har kommunikeret med.

Anklagemyndigheden har nemlig ikke fremlagt nogle beviser eller dokumentation for, at vedkommende er føringsofficer hos en iransk efterretningstjeneste.

- Der er ikke ført bevis for, at vedkommende arbejder hos en iransk efterretningstjeneste, og bare fordi man indsamler oplysninger om en person, er det ikke ensbetydende med, at han skal slås ihjel, lød det fra Michael Juul Eriksen.

Han afviste desuden, at hans klient opførte sig som en agent, mens han besøgte Ringsted i slutningen af september 2018.

- Han kører rundt i sin egen bil, bor på hotel og filmes af kameraer. Han gør intet for at gemme sig. Kriminelle i Danmark ville heller ikke bruge WhatsApp til at kommunikere hemmeligt. Så bruger man krypterede tjenester, hvor beskederne slettes osv. Det forekommer mig mærkeligt, at det ikke er tilfældet her, sagde Michael Juul Eriksen.

Han var især kritisk over for tiltalen om forsøg på manddrab, da anklagemyndigheden hverken i chatkorrespondancer eller i sagens øvrige materiale har fremlagt konkrete beviser for, hvordan eksil-iraneren skulle likvideres.

- Hvordan skal det foregå? Ved brug af gift, en riffel og hvorhenne? Og vi har heller ikke noget om en mulig beslutning. Hvis man skal dømme for drabsforsøg, skal man bevise, at et forsøg er i gang, og det mangler vi i vores sag, sagde han.

Retten i Roskilde afsiger sin kendelse i sagen fredag den 26. juni.

Facebook
Twitter