En 42-årig mand fra Vejle blev i dag varetægtsfængslet i fire uge for mistanke om medvirken i et terrorangreb i Istanbul nytårsaften.
Varetægtsfængslingen sker, efter at de danske myndigheder har modtaget en anmodning fra de tyrkiske myndigheder med henblik på at få ham udleveret.
- Det er det, det hele er møntet på. De mistænker ham for at have medvirket til angrebet på en natklub nytårsnat, siger advokaturchef og anklager ved Sydøstjyllands Politi, Dorthe Møller-Andersen, der præsenterede sagen ved grundlovsforhøret af manden i eftermiddags.
- Den pågældende person har tidligere været genstand for efterforskning foretaget af PET i forbindelse med samme terrorsag. På daværende tidspunkt havde vi ikke nogen anmodning om udlevering eller anholdelse, siger hun til DR Nyheder.
Medier: Han leverede våben
Terrorangrebet mod natklubben Reina, som ligger i Istanbul, skete 1. januar i år og blev ifølge de tyrkiske myndigheder begået af en usbeker.
Den formodede gerningsmand dræbte 39 personer, heraf mange udlændinge, med en AK47-maskinpistol, og terrororganisationen Islamisk Stat tog efterfølgende skylden.
Hvilken rolle manden fra Vejle spillede i angrebet, og hvad han konkret er mistænkt for, ønsker Dorthe Møller-Andersen ikke at kommentere.
Ifølge en række tyrkiske medier, herunder Karar og Hurriyet, har den formodede usbekiske gerningsmand forklaret i retten i Tyrkiet, at manden fra Vejle blandt andet har skaffet våben og ammunition til terrorangrebet.
Medierne citerer anklageskriftet mod den tiltalte gerningsmand, hvoraf det ifølge medierne fremgår, at den 42-årige mand bosat i Danmark også skulle have været med i planlægningen af angrebet, og at han tilhørte en af Islamisk Stats terrorceller.
Tidligere afhørt af PET
Da den 42-årige mand blev anholdt for første gang 29, juni 2017, bekræftede den danske efterretningstjenste, PET overfor Ekstra Bladet, at det skete på baggrund af en overtrædelse af terrorlovgivningen. Ligesom Dorthe Møller-Andersen ønskede PET heller ikke at kommentere sagen yderligere.
De danske myndigheder løslod den 42-årige, og det blev omtalt i flere tyrkiske medier, at manden havde været til afhøring hos dansk politi uden at være blevet fængslet.
- På daværende tidspunkt var der ingen begæring om anholdelse og udlevering fra de tyrkiske myndigheder, siger Dorthe Møller-Andersen.
Hun forklarer, at Tyrkiet nu har 18 dage til at sende en formel anmodning om udlevering.
- De har tilkendegivet, at de vil komme med begæringen. Så det, regner jeg med, sker.
Den 42-årige mand har kæret afgørelsen om varetægtsfængsling, og Landsretten skal nu tage stilling til sagen.
Hvad angår udleveringen, er det Rigsadvokaten, der skal vurdere sagen. Afgørelsen kan efterfølgende ankes, og så er det byretten og herefter landsretten, der skal tage stilling, forklarer Dorthe Møller-Andersen.
- I sådanne sager er det dog meningen, at det skal gå så hurtigt som muligt, siger hun.