Anklager: Vi står med en stærk sag mod rigsarkiv-tyvene

Anklageren har gode kort på hånden inden første retsdag i sagen om dokumenttyveriet i Rigsarkivet.

Fredag indleder Københavns Byret retssagen mod to mænd, der sidder anklaget for danmarkshistoriens hidtil største tyveri af uerstatteligt historisk materiale fra Rigsarkivet og det tidligere Landsarkivet for Sjælland.

De to mænd er 53 og 47 år, og de er tiltalt for det omfattende og spektakulære tyveri af mindst 1062 arkivalier til en værdi af mellem halvanden og tre millioner kroner.

De to mænd har ifølge anklagemyndigheden revet dokumenter ud af Rigsarkivets samlinger og smuglet dem ud via en medbragt udhulet blok.

1000 dokumenter derhjemme

Retssagen indledes fredag med afhøringer af de to tiltalte. Senere vil medarbejdere fra Rigsarkivet og det tidligere Landsarkivet for Sjælland blive kaldt til vidneskranken.

Ifølge anklager Kristoffer Petersen er der gode muligheder for at få de to tiltalte dømt efter straffelovens paragraf om tyveri under skærpende omstændigheder.

- Som det fremgår af anklageskriftet, så kan man se, at den ene af de tiltalte bliver truffet på Rigsarkivet med en udhulet blok. Og hjemme hos den anden tiltalte finder man så omkring 1000 dokumenter.

Videresolgte for næsten 40.000

- Så de to ting i sig selv gør, at vi står med en ret stærk sag, slår Kristoffer Petersen fast.

Inden politiet ransagede de mistænktes bopæle og fandt syv kasser med forsvundne dokumenter, nåede de to mænd ifølge politiet at videresælge materiale for minimum 38.060 kroner.

- De personer, som vi ved, at det er solgt videre til, er afhørt og er en del af sagskomplekset. Der er tale om forholdsvist få personer, siger lederen af efterforskningen, Bo Hass Jensen, fra Københavns Politi, og tilføjer:

- Det er i gåseøjne ganske almindelige mennesker, som har en historisk interesse for Anden Verdenskrig. Det er samlere.

Dom i juli

Politiet er dog overbevist om, at der ikke er tale om bestillingsarbejde fra samlernes side.

- Langt størstedelen har de tiltalte personer utvivlsomt stjålet til deres egen samling, fastslår Bo Hass Jensen.

Mændene er desuden tiltalt for overtrædelse af våbenloven, fordi de har ligget inde med en større samling af ikke-funktionsduelige våben fra Anden Verdenskrig.

Der er yderligere planlagt retsdage den 30. maj, den 2. og 4. juli. Dommen ventes afsagt den 5. juli.

/ritzau/

Facebook
Twitter