Tema Ubådssagen

Anklager vil have undersøgt Peter Madsens mentale tilstand

Derudover skal sigtelsen ændres til manddrab, mener anklagemyndigheden i ubådssagen.

Peter Madsen blev fængslet den 12. august, fordi der ifølge dommeren i Københavns Byret var en begrundet mistanke om, at han står bag uagtsomt manddrab på Kim Wall. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

46-årige Peter Madsen skal mentalundersøges, og sigtelsen mod ham skal ændres fra uagtsomt drab til manddrab.

Det mener anklagemyndigheden i ubådssagen, hvor Peter Madsen er varetægtsfængslet med en mistanke om uagtsomt manddrab på den 30-årige svenske journalist Kim Wall.

- Hvis der er en begrundet mistanke om, at han har begået manddrab, så bør han jo sidde fængslet efter den bestemmelse og ikke en begrundet mistanke om uagtsomt manddrab, siger Jakob Buch-Jepsen, der er specialanklager ved anklagemyndigheden i Københavns Politi.

Når der er tale om en sag, hvor vi har at gøre med et parteret lig, så er alle betingelser for at foretage en mentalundersøgelse vist opfyldt.

jakob buch-jepsen, specialanklager

Han vil fremsætte kravet senest den 5. september, når Peter Madsen ved udløbet af sin varetægtsfængsling skal for en dommer igen.

Parteret lig bør føre til mentalundersøgelse

Begrundelsen for at kræve baggrunden for Peter Madsens fængsling ændret er de seneste oplysninger om fundet af Kim Walls torso.

Ifølge Københavns Politi er arme, ben og hoved bevidst fraskilt torsoen. Den oplysning får anklagemyndigheden til at reagere.

- Det er normalt i stort set alle drabssager, at der bliver lavet en mentalundersøgelse, og når der er tale om en sag, hvor vi har at gøre med et parteret lig, så er alle betingelser for at foretage en mentalundersøgelse vist opfyldt, siger Jakob Buch-Jepsen.

En eventuel mentalundersøgelse skal ifølge specialanklageren blandt andet bruges til finde ud af, om Peter Madsen - hvis han findes skyldig - er egnet til almindelig straf.

Jakob Buch-Jepsen går ved næste retsmøde - senest den 5. september - efter at få forlænget Peter Madsens varetægtsfængsling med yderligere fire uger.

Fra bøde til livstid

Strafferammen for drab er fem års fængsel til livstid. Straffen for drab uden formildende omstændigheder er ifølge strafferetshjælpen.dk ofte livstid eller 16 års fængsel.

Ved uagtsomt manddrab varierer straffen fra bøde til fire måneders fængsel. Under særligt skærpende omstændigheder kan straffen lyde på otte års fængsel.