Anklager vil udvise 40-årig benamputeret mand i 'piratsag'

Forsvarsadvokat opfordrer til frifindelse af mand, der var ombord på motorbåd i ildkamp med dansk militærhelikopter.

(Foto: © Forsvaret)

Mellem 12 og 15 måneders fængsel samt udvisning af Danmark. Det mener Anklagemyndigheden, at en 40-årig mand skal idømmes, efter han var involveret i en ildkamp mod danske militærstyrker i Guineabugten ud for Vestafrika sidste år.

Manden er anklaget for at have bragt danske soldater i fare, idet han var ombord på en motorbåd, hvorfra der to gange blev affyret skud mod en dansk helikopter, der var sendt afsted fra fregatten Esbern Snare.

Et centralt bevis i sagen er en video af hændelsesforløbet, der er optaget ved hjælp af helikopterens infrarøde kamera.

- På videoen ses det ikke, at anklagede forsøger at gemme sig, som han ellers forklarede. Han opfører sig som en del af gruppen, kommunikerer med dem og smider ting overbord.

- Selv efter det første skud mod helikopteren, der samarbejder han fortsat med de øvrige ombord og giver ikke signal til overgivelse, sagde specialanklager Jonathan Gasseholm fra Anklagemyndigheden, der fredag opsummerede, hvordan de ser på sagen.

Fire personer dræbt i ildkamp

Sammenstødet i Guineabugten endte med, at fire personer blev dræbt efter en kort ildkamp mod Frømandskorpset. En person faldt i vandet og formodes druknet. Fire andre personer blev tilbageholdt ombord på fregatten.

Sådan forløb det den 24. november 2021 ifølge Forsvaret:

  • Fregatten Esbern Snare får den 24. november besked om, at der er forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet sætter kurs mod området og sender en Seahawk-helikopter i forvejen. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)
  • Helikopteren når frem ud på eftermiddagen. I et område med flere handelsskibe - heraf et hollandsk - opdager helikopteren en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord. De er bevæbnede og har klassiske pirateri-redskaber med ombord. Det er blandt andet stiger, hammere og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerer til motorbåden, at den skal stoppe, men forgæves. Besætningen på den danske helikopter kan se, at mændene i båden opfører sig aggressivt og smider forskellige ting overbord.
  • Man beslutter, at finskytten fra Frømandskorpset, der er med i helikopteren, skal skyde varselsskud. Det første skud rammer med vilje langt bag bådens to motorer, men den stopper ikke. Helikopteren flyver tættere på for at lave såkaldt ’disabling fire’ – at stoppe båden ved at ramme motoren. Efter to-tre skud træffer skytten den ene motor. Båden reagerer ved at manøvrere voldsomt. Piloten observerer nu mundingsglimt på båden fra våben, der bliver affyret. Han melder 'føling, føling' (militært sprog for 'vi er i kamp') og flyver væk.
  • I mellemtiden er Frømandskorpset i to kraftige og tungt bevæbnede motorbåde nået frem og nærmer sig det formodede piratskib. De kan se personer med AK-47-geværer, der peger mod dem. Flere soldater ser mundingsglimt og konstaterer, at de bliver beskudt. En soldat i den ene båd tænker om hans kammerater, der står forrest i skroget, ’shit, de bliver høstet’. Frømandskorpset skyder tilbage med deres håndvåben samt tunge maskingeværer.
  • Frømandskorpset går ombord på det formodede piratskib, der er beskadiget og ved at synke. Her ser de fire AK-47 geværer, ammunition og fem personer, ramt af skud. Fire af dem er døde, og en femte er såret. De tre sidste er uskadte. En af gerningsmændene siger, at en niende person faldt i vandet under kampen. Frømandskorpset tager beviser, blandt andet plasticstrips, våben og forskelligt værktøj samt levende og døde med tilbage på Esbern Snare. Her bliver de skrabet for krudtslam efter at have affyret skud, og den sårede behandlet for skader i underbenet. Han får senere benet amputeret.
  • Ombord på Esbern Snare bliver de tre uskadte fængslet i en slags trådbure på fregattens dæk. Den sårede pirat er indlagt på skibets hospital. Alle fire bliver dagen efter fremstillet i grundlovsforhør in absentia i Københavns Byret, hvor de bliver varetægtsfængslet.
  • Den 6. januar 2022 blev de tre tilbageholdte personer ombord på Esbern Snare sat på fri fod til søs. Det skete ved, at de fik en mindre gummibåd, en påhængsmotor med 10 hestekræfter samt brændstof og proviant nok til at nå sikkert ind til kysten. Det skete, fordi justitsminister Nick Hækkerup (S) bad Rigsadvokaten om at foretage et såkaldt tiltalefrafald i sagen. Det betød, at de tre personer skulle løslades.
  • Den fjerde og sidste mand, der før jul blev indlagt på et hospital i Ghana på grund af infektion i amputationssåret, blev 6. januar 2022 fløjet til Danmark. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Sigtet for drabsforsøg. Han blev bragt til Danmark, fordi det ikke var muligt at sikre, at han sikkert og uden risiko for sit helbred kunne blive løsladt i Ghana og derfra komme hjem.
1 / 8

En af dem var hårdt såret og fik derfor sit ben amputeret. Det er den benamputerede mand, der nu sidder anklaget i Københavns Byret.

Fare var 'usandsynligt'

Mandens forsvarsadvokat mener, at han bør frifindes. Blandt andet fordi, at det er ’fuldstændig usandsynligt’, at det var muligt for personerne i båden at ramme helikopteren i den mørke nat, i bølger og på mere end 200 meters afstand.

- Det er udelukket, at der har været en nærliggende fare for personerne i helikopteren, og derfor er der ikke grundlag for at dømme min klient i sagen, sagde Jesper Storm Thygesen.

Han mente også, at den 40-årige mand er blevet en ulykkelig skæbnes kastebold, og han opfordrede derfor retten til ikke at fælde den dom, som myndighederne håber på.

- Det her er en sag, hvor det er nemt at dømme. Der er ikke mange danskere, der går op i min klient. De fleste politikere vil gerne have sagen til at gå væk og det samme vil Anklagemyndigheden, ved jeg, sagde Jesper Storm Thygesen.

- Så ved at give en straf, så varetægtsfængslingen er udstået, så kan min klient sendes retur til Nigeria og om lidt kan vi glemme alt om det. Men det vil være forkert. Min klient skal frifindes, konstaterede forsvarsadvokaten.

Han henviste blandt andet til en sag fra en tidligere pirat-mission ved Afrika, hvor en pirat ikke blev retsforfulgt, selv om han affyrede skud direkte mod Esbern Snare.

Kritik af missionens forarbejde

Forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen havde ingen bemærkninger til Anklagemyndighedens påstand om udvisning.

- Han vil gerne hjem, så der er ingen grund til at frygte, at han vil søge ophold her.

Til gengæld mente han, at myndighederne på forhånd burde have 'afklaret forinden', om der var mulighed for at udveksle tilfangetagne med lokale myndigheder, før man sendte fregatten afsted.

- Det havde man ikke gjort, sagde han med henvisning til den 40-årige, der af den grund nu opholder sig i Danmark, selv om både han selv, danske politikere og myndigheder ikke ønsker det.

Den 40-årige mand fortalte tidligere i retten, at man har mistet sin mor samt en af sine børn på henholdsvis 6 og 16 år, mens han har siddet varetægtsfængslet i Danmark.

Der falder dom i sagen mandag klokken 14.