Anklages for hykleri: Danske Spil dropper beskyttelse af ludomaner

Statens spilleselskabs tiltag til at begrænse ludomani og kriminalitet er blevet fjernet, efter spillemarkedet blev liberaliseret i 2012.

Danske Spil, firmaet bag spil som 'Oddset', har droppet en række tiltag der skulle stoppe ludomaner. (© DR)

Flere af de såkaldte ansvarlighedstiltag, som Danske Spil ellers selv har indført, er blevet droppet igen. Det er sket, efter at konkurrencen på spillemarkedet er blevet større med liberaliseringen af spilleloven i 2012.

Tidligere var der eksempelvis en tabsgrænse, der betød, at spillere automatisk fik lukket kontoen ved et tab på 200.000 kroner. Et tiltag, der blandt andet skulle hindre ludomaner i at spille alt op. I dag er der ingen tabsgrænse.

Det skriver Politiken lørdag.

Avisen har gennemgået en række udtalelser om ansvarlighed fra Danske Spil og sammenholdt dem med virksomhedens handlinger. Det viser, at spilleselskabet har ændret markant holdning til flere emner og i nogle tilfælde handler stik mod selskabets politik. Foruden tabsgrænsen gælder det matchfixing, kasinospil og bonustilbud, der kan føre til ludomani.

Professor: Hykleri

Danske Spil slår sig ellers op på at ville være "førende i at sikre ansvarligt spil, herunder i at beskytte unge og udsatte grupper", som det lyder i selskabets politik. Derfor vækker det skarp kritik, at selskabet slækker på ansvarligheden.

- De påberåber sig, at de lever op til det ansvar, men i stedet går de mere op i at tilpasse sig konkurrencevilkårene. Det er hykleri", siger Ole Thyssen, professor i virksomhedsetik ved CBS til Politiken.

Bestyrelsesformand i Danske Spil Peter Gæmelke erkender, at bestyrelsen har fjernet en række tiltag, men siger til Politiken:

- Hvis vi skal konkurrere i et frit marked, kan vi ikke operere efter nogle regler, der er 10.000 gange hårdere end alle de andres.

/DR Nyheder/