Anklaget for krænkelser af børn: Malthe Thomsen får erstatning efter fire års mareridt

Den unge dansker indgår forlig med kvinden, som meldte ham for overgreb i New York.

Det er virkelig en lettelse. Jeg havde næsten ikke forestillet mig, at dagen skulle komme, siger Malthe Thomsen.

Husker du historien om den danske pædagogstuderende, der blev falsk anklaget for seksuelle krænkelser af børn i New York?

Efter fire års kamp er sagen langt om længe helt slut for danske Malthe Thomsen.

Den i dag 26-årige mand har indgået et forlig med kvinden, der i 2014 anmeldte ham for overgreb på børnehavebørn i den amerikanske storby.

Dengang var hun og Malthe Thomsen kollegaer i institutionen, hvor han var i praktik som pædagog.

I fem måneder var han tilbageholdt i New York, før han blev renset for anklagerne om overgreb.

- Nu er min sag endelig helt slut, fortæller han til DR Nyheder.

Malthe Thomsen kan nu sætte punktum i sagen, der smadrede hans drøm om at blive pædagog og gav ham store psykiske vanskeligheder efterfølgende.Som en del af forliget følger en økonomisk erstatning i millionklassen.

- Det er virkelig en lettelse. Jeg er stadig ved at synke det. Fire år er en rimelig stor del af mit voksne liv, og jeg havde meget svært ved at forestille mig, at dagen skulle komme. Nu er det tid til at se fremad, og jeg skal i gang med at lave noget nyt. Jeg er ekstremt glad, siger Malthe Thomsen.

Brugte over en million på sagen

Malthe Thomsen må ikke oplyse, hvad han har fået i erstatning, men beløbet er nok til at dække, hvad sagen har kostet ham og hans forældre. Og mere til. Det er et forlig, han er tilfreds med, siger han.

Familien har brugt langt over en million kroner på at føre sagen i New York.

- Vi havde en husleje på 35.000 kroner om måneden, da jeg ikke måtte forlade Manhattan for dommeren, og så var der jo udgifter til advokat og diverse eksperter, der skulle ind over løbende. Og en masse tabt arbejdsfortjeneste da jeg ikke har været specielt arbejdsdygtig, forklarer han.

Droppede sagen efter manglende beviser

I november 2014 besluttede anklagemyndigheden i New York at droppe sagen mod ham, da man ikke havde nogen beviser. Malthe Thomsen kunne derfor forlade USA og rejse hjem til Danmark.

Herefter anlagde han sammen med sin advokat i New York sag mod anklagemyndigheden og politiet samt stævnede kvinden bag anmeldelsen af ham.

'Mentale udfordringer bliver lettet nu'

- Mine forældre har jo lagt ud for en stor del af udgifterne fra sagen. Det er en lettelse, at der ikke er det samme økonomiske pres. De mentale udfordringer, der er i at gå og vente, letter også nu, siger Malthe Thomsen om sagens afslutning.

I september 2016 indgik han et forlig i sagen mod anklagemyndigheden, da han ikke kunne se, at dommeren ville afgøre erstatningssagen til hans fordel.

Han havde krævet 48 millioner kroner, og var derfor ikke tilfreds med forliget på 500.000 kroner i erstatning.

- Men jeg kan bedre leve med det her forlig, end at det ender med ingenting, sagde han dengang til DR Nyheder.

Dagens erstatning er dermed en anelse højere end den halve million, han fik for to år siden.

Tidslinje Malthe Thomsen-sagen

 • Februar 2014: Malthe Thomsen flytter til New York for at komme i praktik.

 • Juni 2014: En kvindelig kollega anklager ham for seksuelle krænkelser på 13 børn. En intern undersøgelse frikender ham. Kvinden bliver fyret.

 • Efterfølgende melder hun ham til politiet.

 • Juli 2014: Malthe Thomsen varetægtsfængsles i det berygtede fængsel Rikers Island. han får dødstrusler af sine medfanger og må sidde i isolation.

 • Malthe Thomsen bliver løsladt med besked om, at han ikke må forlade Manhattan og skal bære gps-fodlænke. Hans to mødre er hos ham på skift.

 • November 2014: Anklagemyndigheden dropper sagen mod ham. Malthe Thomsen rejser hjem til Danmark.

 • September 2016: Malthe Thomsen indgår forlig med anklagemyndigheden og får 500.000 kroner erstatning.

 • Juni 2018: Malthe Thomsen indgår forlig med sidste part i sagen, kvinden som anklagede ham. Han får et ukendt millionbeløb.

Malthe Thomsen i 2014 med sin mor Brigitte foran retten på Manhattan, efter anklagemyndigheden helt har droppet sagen mod ham. (arkivfoto) (Foto: © Brendan MCDermid, Scanpix)

Har stadig søvnproblemer

Malthe Thomsen døjer stadigvæk med søvnproblemer efter den voldsomme oplevelse, men han ser lysere på sin fremtid, end han har gjort i flere år.

Da han kom hjem fra New York, færdiggjorde han sin pædagoguddannelse, men kunne ikke længere se sig selv i faget på grund af overgrebssagen.

Han startede derfor på Uddannelsesvidenskab, men heller ikke her fandt han sin rette hylde.

Til september flytter Malthe Thomsen til Ebeltoft og begynder på en frisk på European Film College.

- Det er virkelig en ny start, jeg ser det som en anden chance. Jeg har virkelig været langt nede. Jeg kan mærke, at det letter nu og giver mig noget tro på, at der er noget godt i vente, siger han.

Anklaget af tidligere kollega

 • Det var en tidligere kollega hos International Preschools på Manhattan, der stod bag anklagerne. Hun meldte Malthe Thomsen til skolens ledelse for at have krænket 13 af skolens børn seksuelt.

 • Skolen iværksatte derefter en undersøgelse af Malthe Thomsens omgang med børnene. Skolen interviewede de øvrige pædagoger på hans stue, og der blev indsat en observatør på stuen, uden at den danske pædagogstuderende vidste det.

 • Undersøgelsen frikendte Malthe Thomsen. Kvinden blev fyret.

 • Derefter meldte den kvindelige kollega ham til politiet, hvorefter han bliver taget ind til afhøring og senere varetægtsfængslet i det berygtede Rikers Island-fængsel. Siden blev han løsladt mod kaution med besked om, at han ikke måtte forlade Manhattan.

VIDEO Se Malthe Thomsen fortælle, hvordan han blev afhørt i seks timer (arkivvideo)