Anmelder om Paludan-dom: 'Det er en stor dag for alle sorte danskere'

Bwalya Sørensen politianmeldte Rasmus Paludan for en video, han delte på YouTube.

Det var Bwalya Sørensen fra "Black Lives Matter Denmark", der anmeldte Rasmus Paludan. Hun glæder sig over dommen. (© DR Nyheder)

- Det er en stor dag for alle afrodanskere.

Sådan siger stifteren af den danske gren af bevægelsen "Black Lives Matter", Bwalya Sørensen, efter dagens racismedom mod islamkritikeren Rasmus Paludan.

Han er blevet idømt 14 dages betinget fængselsstraf.

Det var Bwalya Sørensen, der sidste år politianmeldte Rasmus Paludan for en video, han optog foran hendes hjem i Albertslund og delte på sit partis YouTube-kanal.

- Det er vigtigt for alle sorte i Danmark og for "Black Lives Matter Denmark", at vi nu kan tro på, at racismeparagraffen virker, for der er blevet tabt rigtig mange sager om racisme, siger hun.

Hvem er Rasmus Paludan?

  • Rasmus Paludan er advokat. Han stiftede for nogle år siden sit eget parti, der blandt andet vil have forbud mod islam i Danmark. Budskabet spreder han på YouTube og gennem demonstrationer med koranafbrændinger. Han er under PET-beskyttelse.

Anklager: En klar streg i sandet

På videoen, som sagen handler om, sagde Rasmus Paludan blandt andet, at Bwalya Sørensen giver hvide skylden for, at det går dårligt for sorte i Sydafrika, fordi hun "som de fleste negere i Sydafrika ikke er begavet nok til at kunne se, hvordan tingene rent faktisk forholder sig".

Han talte om partiet African National Congress (ANC) og sagde, at personer fra befolkningsgrupper med lav intelligenskvotient ikke kan styre en nation, "fordi de simpelthen ikke evner det".

Forsvaret havde nedlagt påstand om frifindelse, mens anklagemyndigheden gik efter en straf på 30 til 40 dages fængsel.

Selvom det ikke blev til en ubetinget fængselsstraf i byretten, er anklagemyndigheden tilfreds med retssagens udfald.

- Det sender et klart signal om, hvad man ikke kan tillade sig at sige, hverken i en debat eller i forbindelse med at man har et politisk parti, siger senioranklager Danni Richter Larsen.

- Så det er helt afgørende for anklagemyndigheden, at der bliver trukket en klar streg i sandet her, så vi kan sende et signal til andre om, hvor grænsen går.

Forsvaret ankede dommen til landsretten umiddelbart efter domsafsigelsen.

- Det er en meget politisk bestemmelse, som strider imod alt, som er dansk, siger Rasmus Paludan om den paragraf, han er dømt efter.

Det er han dømt for:

  • "Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil to år.

  • Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed."

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk