Ann Celina brød med Jehovas Vidner: Jeg er slet ikke i tvivl om mit valg

Udelukkelsen betyder, at Ann Celina ikke længere må se sin mor og far.

- For dem er det, som hvis nogen havde sagt: ”Ann Celina er død”, fortæller 24-årige Ann Celina, der skal give sine forældre beskeden om, at hun bliver udelukket fra Jehovas Vidner.

For snart syv måneder siden ringede 24-årige Ann Celinas telefon.

Det var en ’ældste’ - en af lederne af meningheden - fra Jehovas Vidner. De havde modtaget en lydoptagelse af Ann Celina, der fortalte om forholdet til kæresten Sylvester. Et forhold, som hun havde holdt skjult for alle.

Som medlem af Jehovas Vidner må en mand og kvinde nemlig ikke sove sammen, hvis de ikke gift. Lydoptagelsen fik store konsekvenser: Ann Celina blev udelukket fra Jehovas Vidner, og dermed mistede hun al kontakt til sine forældre – de må end ikke hilse på hende, hvis de møder hinanden på gaden.

Tirsdag aften fortalte Ann Celina sin historie i DR1-dokumentaren ’Splittet - af Jehovas Vidner’ og efterfølgende svarede hun på spørgsmål på dr.dk. Og interessen var overvældende. Det væltede ind med spørgsmål, som du kan se her.

Mange ville gerne vide, hvordan det nu tidligere Jehovas vidne har det i dag - et halvt år efter dokumentaren blev optaget.

- Jeg har fået det meget bedre. Jeg er i dag slet ikke i tvivl om mit valg. Savnet til min familie er utrolig hårdt, men det er også ok. Det er kun sundt at savne dem, man elsker, men ens glæde i hverdagen er lykkeligere, svarede hun.

Kan stadig vende tilbage

Selvom Ann Celina er afklaret omkring sit valg og de konsekvenser, det har haft, forklarede hun en af brugerne, at hun faktisk kan vælge at vende tilbage, hvis hun vil.

- Jeg ville skulle angre og ændre min levevis. Enten ved at bryde med Sylvester eller blive gift med ham og få bragt mit liv i orden i forhold til Jehovas normer. Jeg ville skulle komme fast til møderne, og efter nogle måneder kan en 'genoptagelse' overvejes, forklarede hun.

Ann Celinas venner og bekendte uden for trossamfundet reagerer ofte med hævede øjenbryn og kalder det en "syg religion", når hun fortæller om reglerne og udelukkelsen, men det irriterer hende faktisk.

For selvom Ann Celinas forældre følger reglerne i Jehovas Vidner og ikke længere har kontakt til datteren, bebrejder hun dem ikke. De er nemlig stadig hendes familie, slår hun fast.

- Jeg forstår deres valg, fordi jeg selv er opvokset med samme værdier og regler som dem. Jeg ved, at de elsker mig, og de ved, at jeg elsker dem. Det kan intet ændre på.

- Jeg vil inspirere andre til at følge, hvad de vil

I dokumentaren fortæller Ann Celina, at Jehovas Vidner er den eneste verden, hun nogensinde har kendt. Jehova var større end alt andet, og det hele handlede om at gøre ham stolt.

Derfor var det også en svær tid i Ann Celinas liv, da hun blev udelukket og skulle give sine forældre beskeden, som hun vidste ville gøre dem kede af det.

Men alligevel valgte hun at stille op foran kamera. Blandt andet fordi hun mener, at der mangler viden om Jehovas Vidner, men også for at give inspiration til andre.

- Min formål er, at inspirere andre til at følge, hvad DE vil, og vise, at der er en anden side, hvor man kan have det godt. Det kan være svært i starten at træffe et valg, men tingene bliver altid bedre, siger Ann Celina.

Jehovas Vidner

  • Jehovas Vidner er et trossamfund, som har sin oversættelse og fundamentalistiske fortolkning af biblen. Herren hedder Jehova, og der er fokus på dommedagsprofetier og Kristi herredømme på jorden.

  • Som vidne fejrer man ikke fødselsdag eller jul, og man må ikke give blod, blive skilt eller have sex før ægteskabet. Man må heller ikke deltage i politik, hejse flaget eller synge med på nationalsangen. Forældre til skolebørn bliver også kraftigt advaret mod at lade deres børn deltage i organiseret sport og i lejrskoler. Man må ikke ryge, og bliver man syg, er der forbud mod blodtransfusioner.

  • Jehovas Vidner har over otte millioner medlemmer på verdensplan og er tilstede i over 240 lande.

  • Jehovas Vidner har været i Danmark siden år 1900, og her i landet er der cirka 14.500 medlemmer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter