Anna Ancher malede de stille eksistenser

Skagensmaler Anna Ancher er med i opløbet til at blive århundredets mest betydningsfulde danske kvinde. Hun vandt kategorien kunst/design.

Anna Ancher er en af de første kvindelige kunstnere af betydning i Danmarkshistorien. Hun er måske mest kendt for lyset i sine billeder, men hendes karriere var også noget særligt, alene fordi den var hendes.

- Hun er ikke bare en god habil kunstner, der maler små fine blomster. Hun er en fremragende maler, som er bedre end flere af hendes mandlige kollegaer, siger Liv Thomsen i programmet 1800-tallet på vrangen.

Og så er Anna Ancher kvinde i en tid, hvor det ikke var almindeligt, at kvinder fik en kunstnerisk uddannelse.

Skagen var isoleret

Kvinder havde heller ikke adgang til Kunstakademiet.

Hun startede derfor på Vilhelm Kyhns private Malerskole for kvinder i København. Her fulgte hun undervisningen i tre vintre i slutningen af 1870’erne.

Anna Ancher er den eneste af Skagensmalerne, der blev født og voksede op på Skagen, som dengang var et fattigt fiskerleje, der lå isoleret uden jernbaneskinner til resten af landet. Men i 1880’erne blev stedet tilløbssted for nordiske friluftsmalere.

Anna var datter af hotelejeren, så hun mødte de tilrejsende, og en af dem, Michael Ancher, blev hun ganske interesseret i. Interessen var gengældt, og Anna og Michael blev forlovet i 1878 og gift i 1880. Tre år senere fik de datteren Helga, og de levede sammen i Skagen resten af deres liv.

Malede stille eksitenser

Anna Ancher blev ved med at male, selv om hun var gift og havde barn. Hendes mand bakkede hende op.

Anna Ancher malede stille eksistenser og hjemlige sysler i modsætning til de tilrejsende kunstnere, som malede heroiske billeder af fiskere og småbønder. Anna Ancher malede mennesker, som hun havde kendt hele sit liv, og hun var eminent til at fange en atmosfære i de små ting.