Anna Lin har mareridt om klimaforandringerne: 'Hvis jeg vælger at få børn, bliver det en kæmpe del af deres liv'

Bekymringer om fremtidens klima ligger som en konstant sky over den unge værts liv.

(Foto: Mathias Eis © Ritzau Scanpix)

Sommer efter sommer meldes der om rekordhøje temperaturer i Europa.

Og det kan nærmest føles som et deja-vu, når der rammer endnu en nyhed om en massiv skovbrand et sted i verden eller en gletsjer, der (fortsat) smelter i et hastigt tempo.

For nogle kan historierne skabe så store bekymringer, at det er svært at ryste dem af sig igen.

Sådan har DR-værten Anna Lin det.

- Jeg ved ikke, om jeg vil kalde det klima-angst. Det tror jeg, det er, for jeg kan mærke, at jeg er bange, og det er en mærkelig form for angst. Jeg kan ikke sige til mig selv, at det bare er min fantasi. For det er fakta, som drøner rundt og rundt i mit hoved, og gør mig angst, siger den 26-årige vært og fortsætter:

- Når jeg bliver bange eller ked af det over klimaforandringerne, er det svært at tale mig selv ned igen, fordi jeg synes, der er noget at være bange for.

26-årige Anna Lin bor til daglig i København og startede i DR i 2017 som en del af DR's talenthold.

'Jeg har mareridt om klimaforandringer'

Anna Lin er langt fra det eneste unge menneske, der bekymrer sig om fremtidens klima.

Hvor udbredt, bekymringerne er blandt danske unge, er endnu ikke undersøgt, men international forskning peger på, at frygten for klimaforandringerne fylder verden over.

I en stor undersøgelse har forskere spurgt 10.000 unge mennesker fra 10 forskellige lande om deres tanker og følelser om klimaet. Her svarer 56 procent af de adspurgte, at de mener, at menneskeheden er dødsdømt grundet klimaforandringerne.

Og over 50 procent af de adspurgte unge føler sig ifølge undersøgelsen vrede, angste og magtesløse over klimaforandringerne.

En følelse, som Anna Lin også kan genkende.

- Jeg har mareridt om klimaforandringerne, som også er vildt symbolske, hvor der er ildregn og meget vilde oversvømmelser, som også bliver helt overnaturlige.

- Det sætter tanker i gang i mig, for jeg gider ikke sige, at det ikke er mit problem eller 'den tid den sorg'. For jeg føler, det har en stor betydning for mig, og hvordan jeg vil leve mit liv.

Det er også dyster læsning, når for eksempel FN's Klimapanel (IPCC) udgiver nyt om klimaets tilstand, hvor budskabet i februar også var, at 'det er nu eller aldrig', hvis vi skal nå at få vendt de ellers bekymrende prognoser.

- Jeg var meget ked af det i ugerne efter, fordi det var så tydeligt, at der skal gøres noget nu, og jeg føler bare ikke, der bliver gjort noget.

'Bliver kaldt hykler, hvis jeg tager et fly'

Det er omkring seks år siden, at Anna Lin selv begyndte at interessere sig for klimaet, hvor hun også begyndte at spise plantebaseret og stort set kun køber genbrugstøj.

- Med hvert et måltid, jeg spiser, er jeg underbevidst opmærksom på klimaet. Der tænker jeg over, at fravalget af visse produkter stammer fra, at jeg gerne vil en anden verden. Måske meget ungt og naivt føler jeg, at jeg kan bidrage til det. Jeg vil gerne tage en del af læsset, siger hun og understreger:

- Når jeg siger det, er det ikke, fordi jeg synes, at alle andre skal gøre det. Det handler også om, hvor man står i sit liv, og hvad man har overskud og lyst til. Men for mig – da det gik op for mig, hvor verden var og er på vej hen - var jeg nødt til også selv at tage fat på en eller anden måde.

Selvom det er vigtigt for Anna Lin at sætte spot på klimaproblematikken, er det også skræmmende at tale om netop det.

Hun føler, at der er en form for nultolerance, hvis du siger, at du gerne vil gøre noget aktivt for klimaet.

- Hvis jeg siger det højt, vil folk begynde at finde noget, hvor de kan se mig fejle. Når jeg så siger, at det er vigtigt for mig, og jeg vil godt gøre noget, så bliver jeg kaldt en hykler, hvis jeg for eksempel tager et fly til Amsterdam. Altså et eller andet sted skal man være 100 procent perfekt. Ellers er man ikke en dygtig nok klimaaktivist, siger hun.

- Men det skræmmer mig, at det bliver det enkelte menneske, der bliver pålagt at gøre noget og ikke dem, der sidder med knapperne og kan rykke på de store løsninger.

Klimademonstration i København tilbage i maj 2021, hvor formålet var at sætte fokus på klimakrisen og få politikerne til at handle lige så hurtigt og drastisk i forbindelse med klimaudfordringerne, som de har gjort under corona-pandemien (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Nogle andre end de unge skal tage ansvar

For Anna Lin peger pilen slet ikke på for eksempel den yngre generation, som hun selv er en del af, selvom det måske ofte er dem, der ses i gadebilledet til diverse klimademonstrationer og opråb.

- Alt det her ansvar skal tages af nogle andre end de unge. Det skal være politikerne, der skal gøre det dyrere for eksempel at flyve, så det ikke er mig, der skal boykotte at flyve. Det er det, der skal til i det store billede, mener den 26-årige tv-vært.

I sidste ende er Anna Lin egentlig 'fucking træt', som hun udtrykker det, af at føle, hun bør gøre noget for klimaet.

Netop fordi der ifølge hende skal større løsninger på bordet.

- Det hele er så små skridt, fordi der ikke rigtig er stemmer i for eksempel at sige, at kød eller fly skal være dyrere. Det føles på en eller anden måde som at stå og råbe under vand. Der er ikke nogen, der kan høre dig, og du står bare og råber og skriger.

'Det føles fucked at sætte flere mennesker i verden'

Det er ikke kun, hvad Anna Lin gør nu og her, der bliver påvirket af klimaforandringerne.

Udsigten til en varmere klode med de forandringer det medfører, sætter sit præg på tankerne om, hvordan resten af hendes liv ser ud.

- For det er jo ikke ude i fremtiden for mig. Det er en del af min levetid, og hvis jeg vælger at få børn, bliver det også en kæmpe del af deres liv.

Selvom hun endnu ikke har taget stilling til, om hun skal have børn eller ej, så ved hun, at klimaet vil spille ind, når beslutningen skal tages.

- Det føles fucked at sætte flere mennesker i verden, for det er meget faktuelt, at de bliver berørt af klimaforandringerne i deres liv, ligesom jeg også kommer til at gøre det i mit.

For Anna Lin har det været "ret vildt" at se klimaforandringernes konsekvenser med egne øjne, mens hende og Thøger Kirk har lavet programmerne.

Frygten og tankerne om fremtidens klode og klima ligger som en konstant sky over Anna Lins liv, fortæller hun.

Gennem årene har hun lært sig selv, hvordan hun aktivt bliver nødt til at vælge ikke at tænke på det.

- Jeg er nødt til at holde lidt styr på min hjerne nogle gange og ikke lade den løbe løbsk. Men sige: Det skal du ikke tænke på. Du kan sætte dig ned og græde, og du kan blive bange og prøve at handle, men lige nu skal du bare være i byen og hygge dig, lyder det fra Anna Lin.

- Jeg vælger også at være glad, men når jeg kommer i tanke om, hvor skidt det står til, bliver jeg meget påvirket af det, ked af det og magtesløs. På den anden side føles det også som en styrke at sætte sig ind i det, der sker med jordens klima, blive klogere på vores forbrug – og hvordan vi kan blive bedre til for eksempel at genbruge tøj og spise mindre kød.

Du kan høre Anna Lin sætte flere ord på sine tanker om klimakrisen i den nye sæson af 'Den Grønne Optur' på DRTV, hvor hun sammen med klimakorrespondent Thøger Kirk jagter løsninger på klimakrisen.

Her besøger de blandt andet et laboratorie i Barcelona, hvor de 3D-printer kød og forskere i Frankrig, som forsøger at skaffe energi ved at bygge solen på jorden.