Anna oplevede 'stealthing'. Nu vil minister have undersøgt problemets omfang

Justitsministeren vil undersøge, om loven specifikt skal forbyde, at en sexpartner i skjul fjerner kondomet.

Såkaldt "stealthing" er når en sex-partner fjerner kondomet uden at fortælle det til den anden, men ifølge eksperter er det ikke ulovligt, som loven er i dag. (Foto: © Illustration: Søren Winther Nørbæk)

"Hvad fuck har du gang i?"

Annas reaktion var en blanding af vrede og frustration, da hun en aften for omkring to år siden oplevede fænomenet stealthing på sin egen krop.

Mod hendes vilje havde den fyr, som hun havde sex med, sneget kondomet af.

Og det endda efter, at de havde haft en længere snak, hvor Anna havde insisteret på, at de skulle bruge kondom.

- Jeg blev mega, mega vred og frustreret, også fordi vi havde lavet en aftale, og jeg havde allerede haft den her kamp med ham om kondomet, siger 23-årige Anna, som ikke ønsker at optræde med sit fulde navn.

DR har været i kontakt med den fyr, som Annas historie handler om, men han ønsker ikke at kommentere hændelsen.Det er derfor Annas oplevelse, som her beskrives.

Hun forlod fyrens lejlighed og gik senere til politiet. Men her blev hun endnu mere frustreret, da hun fik at vide, at lige præcis det, hun havde været udsat for, ikke var omfattet af samtykkeloven.

- Jeg troede vitterligt, at samtykkeloven ville gribe mig der. Men det sagde de, at der ikke var noget at komme efter, siger Anna.

Minister vil se på sagen

Men stealthing er faktisk ulovligt i en række lande - bl.a. Storbritannien, Australien og New Zealand.

Derfor vil justitsminister Peter Hummelgaard (S) nu undersøge, hvor stort problemet er, og om der er brug for, at det også herhjemme specifikt forbydes.

- Det er jo helt klart, at det er udtryk for et groft tillidsbrud, siger han.

- Nu vil vi her i ministeriet prøve at danne os et overblik over problemstillingen, indsamle nødvendig erfaring og så indkalde Folketingets partier til møde om det inden for en overskuelig fremtid, siger Peter Hummelgaard (S).

Han tilføjer, at det er uklart, i hvilket omfang stealthing overhovedet er strafbart i dag.

Omfanget af problemet er også uvist, men TV2 har været i kontakt med 16 kvinder, der fortæller, at de har været udsat for det.

Professor: Loven beskytter ikke

Ifølge juraprofessor Trine Baumbach fra Københavns Universitet er stealthing ikke omfattet af den samtykkelov, der fra 1. januar 2021 gjorde det strafbart at have samleje med en person, der ikke samtykker.

- Det skyldes, at med den lovgivning, vi har omkring voldtægt, der angår samtykket selve samlejet. Måske også hvilken type samleje, man skal have, men så heller ikke mere. Så lige nu er der ikke nogen lovgivning, der beskytter mod stealthing, sagde hun mandag til P1 Morgen.

Men Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten, mener, at det skal skrives ind i loven.

- Hvis man har givet samtykke til at have samleje med kondom, og det kondom så forsvinder, så har man jo ikke givet samtykke til det, siger hun.

DF: Her er et problem

Retsordfører Peter Kofod fra Dansk Folkeparti er enig.

- Vi mener, at det her bør være en del af samtykkelovgivningen, og vi er overraskede over, at det ikke allerede er sådan i dag, siger han.

Derfor glæder han sig over, at justitsministeren nu vil se på sagen.

- Vi skal have regler, der er tidssvarende. Her er et problem, og det er vi nødt til at løse, men det er også vigtigt, at vi ikke lovgiver i vildskab, derfor synes jeg, at det er fint, at ministeren giver det en tur og så efterfølgende indkalder os, siger Peter Kofod (DF).

Det kan dog være kompliceret - men ikke umuligt - at udforme loven, så den ikke rammer uhensigtsmæssigt, siger juraprofessor Trine Baumbach.

- Man skal sikre sig, at man får formuleret straffebestemmelsen sådan, at den rammer lige præcist det, man gerne vil straffe, og at man samtidigt sørger for at formulere den på en måde, så det også bliver muligt at bevise i praksis, siger hun.

Anna: Flere ville turde gå til politiet

Anna tror, at det ville kunne hjælpe mange, hvis det blev slået fast, at det er ulovligt i skjul at fjerne kondomet.

- Jeg kan umuligt være den første person, som har været udsat for det her, siger hun.

Hun mener, at en lovændring ville sende et vigtigt signal.

- Jeg håber, at det vil sikre, at flere mennesker vil gå til politiet, hvis det sker. At der er flere mennesker, der vil konfrontere deres sexpartner, siger hun.

Opdatering: Artiklen er opdateret 27. januar 2023 med omtale af problemets omfang og henvisning til TV2.