Annas drenge var med i blodigt masseslagsmål: Hendes 16-årige søn er tiltalt for at dræbe en ung mand med kniv

Med knive og økse sloges en gruppe unge på en parkeringsplads i april. Nu skal sagen for retten.

(Foto: Bjorn Nielsen © (C) BPLN.DK)

Klokken 01.23 en weekend i april får politiet et alarmopkald om et masseslagsmål på en parkeringsplads ved en skaterbane i Gentofte.

To grupper af unge er tørnet sammen, og de har både slagvåben, en økse og knive med sig. Flere bliver stukket og kommer slemt til skade.

Et skænderi på Snapchat har sat det hele i gang, og derfor aftalte de at mødes den nat.

Da politiet ankommer, er flere unge såret, og en 18-årig har mistet livet. 12 teenagere bliver anholdt, flere køres til hospitalet.

Politiet på gerningsstedet om natten tilbage i april. De unge er iklædt hvide dragter, så politiet kan sikre spor og dna. (Foto: Bjorn Nielsen © (C) BPLN.DK)

En dreng på 15 år bliver sigtet for at have ført den kniv, som tog livet af den unge mand.

Den sigtede er Annas ene søn, som sammen med sin lillebror på 13 år sneg sig ud til slagsmålet natten til den 25. april.

Siden sommer har DR fulgt Anna og sagen tæt. Hendes ældste er nu fyldt 16 år, mens den mindste er under den kriminelle lavalder.

Anna foran Retten i Lyngby tilbage i juli, da en dommer skulle afgøre, om hendes 15-årige søn fortsat skulle være varetægtsfængslet.

Morens rigtige navn er ikke "Anna", men bliver kaldt det i historien her. Der er navneforbud i sagen, og derfor må DR ikke bringe hverken hendes eller de to drenges navne.

I dag begynder retssagen mod den 16-årige, der siden april har siddet varetægtsfængslet i surrogat. Fire andre er tiltalt for grov vold mod ham og hans lillebror.

Begge sønner ligger på traumeafdelinger

Den ældste søn er og har altid været et uroligt barn, fortæller Anna, og han får tidligt i sit liv diagnosen adhd. Efterfølgende bliver han også diagnosticeret med tourettes.

Da han er otte år gammel, beslutter forældrene, at han skal flytte fra hjemmet og til en behandlingsinstitution. Hans diagnose er så svær, at Anna og hendes eksmand ikke selv har kunnet skabe den meget strukturerede hverdag, som han har haft brug for.

- Vi er ikke uddannet til at behandle ham med de her specielle pædagogiske tiltag, som en behandlingsinstitution kan, siger Anna om sin søns forløb.

Den nat, hvor slagsmålet sker, er begge sønner hjemme hos faren på weekend. Anna har derfor ingen idé om, hvad der er foregået i løbet af natten, da hun får det første opkald.

- Jeg har sovet i halvanden time, da telefonen ringer. Det er fra Herlev Hospital, hvor de siger, at min søn er blevet stukket ned. Han har flere gange bedt om, at der bliver ringet til mig, siger hun og beskriver, hvordan hun går "fuldstændig i panik".

- Jeg kan slet ikke rumme det, begynder at græde og ved ikke rigtig, hvad jeg skal gøre.

Hun når knap at få tøjet på, før hendes telefon ringer igen.

- Det er min eks, der så siger, at den yngste også er blevet stukket ned og ligger på Rigshospitalet, fortæller hun.

Annas yngste søn ligger derfor også på en traumeafdeling, men cirka ti kilometer fra hvor den ældste ligger.

- Jeg vælger at køre til Rigshospitalet og får fundet frem til lillebroren.

Annas yngste søn bliver kørt til traumecenteret på Rigshospitalet, som du kan se på billedet her.

Et langt snit ved rygsøjlen på den yngste søn

Da Anna ankommer til hospitalet, ser hun sin yngste søn ligge på traumebåren. En læge er i gang med at sy ham, og hun skynder sig over til dem.

Den 13-årige dreng er blevet stukket med kniv og har et 12 til 15 centimeter langt snit i ryggen tæt på rygsøjlen.

Den yngste søn blev syet i ryggen efter slagsmålet. (privatfoto)

Lægerne fortæller hende, at han ikke har indre skader, og derfor skal han nok komme sig.

Anna ved stadig ikke, hvad der er sket og spørger drengenes far, som også er på hospitalet.

- Han siger, der har været et slagsmål ovre på skaterbanen, og jeg ved med det samme, hvor det er henne. For det er der, de altid går hen.

Det var på denne parkeringsplads i Gentofte, at masseslagsmålet foregik, og en ung mand blev dræbt.

Da lægerne har fået overblikket over skaderne, bliver den 13-årige kørt til børneafdelingen.

Anna tager derfor over til sin 15-årige søn, der ligger på Herlev Hospital 15 minutters kørsel fra Rigshospitalet.

'Jeg ved ikke, hvad der skete, mor. Nogen blev stukket'

Hvordan hun kommer derover, kan hun slet ikke huske i dag, selvom hun ved, at hun selv er kørt derover i bil. Da hun træder ind i akutmodtagelsen, ser hun politiet som det første.

Der er betjente over det hele, og de følger Anna hen til hendes ældste søn.

Håndklæder dækker drengens hoved, mens han ligger på den ene side. Et sæt håndjern lænker ham til traumebåren, han ligger på, og han har poser på sine hænder, så politiet kan sikre spor og dna.

- Det første, jeg spørger om, er, hvorfor mit har barn håndjern på.

Og svaret er, at han er anholdt.

Anna tager handsker på, giver sin søn et kram, selvom hun er ved at falde fra hinanden indvendig.

Poser dækkede Annas ældste søns hænder på hospitalet, så politiet kunne sikre spor og dna. (privatfoto)

Sønnens hoved er flækket, fortæller lægerne Anna. Han har fået et åbent kraniebrud, og det er meget tæt på første hjernehinde.

Han er blevet syet, og hans øre skal også sys sammen.

Hvornår begynder du at tænke, 'hvad fanden er der sket'?

- Det gør jeg, lige så snart jeg ser, at han har håndjern på, og der spørger jeg ham: 'Hvad er der sket? Hvad har du gjort?', siger Anna i dag.

- Han svarer sådan lidt, at 'jeg ved ikke, hvad der skete, mor. Nogen blev stukket'. Det er sådan set det eneste, jeg kan få ud af ham. Han blev også ved med at spørge, om lillebror lever.

'En stor massakre, hvor alle har stukket hinanden'

Siden har Anna tænkt over, hvor voldsomt det var på parkingspladsen den nat. Så voldsomt, at en 18-årig endte med at dø.

- Det må have været en slagmark. En stor massakre, hvor alle bare har stukket hinanden.

Politiet var massivt til stede på gerningsstedet i april. (Foto: Bjorn Nielsen © (C) BPLN.DK)

Tror du overhovedet, at de havde forestillet sig, hvor galt det kunne gå?

- Nej. Den store har sagt til sine pædagoger: 'Det var slet ikke det, der skulle ske. Det var slet ikke meningen det her'.

Årsagen til skænderiet mellem de unge er fortsat uvist, men politiet oplyste kort efter masseslagsmålet, at intet tyder på, at konflikten har noget med bandekriminalitet at gøre.

Når unge kommer op at slås, som Annas sønner gjorde, sker det oftere og oftere, at de har knive med sig. Antallet af brud på knivloven er ifølge Danmarks Statistik de sidste to år vokset massivt, og det har også medført 30 procent flere domme for knive på gaden.

Florence Mclean har i over 15 år lavet psykologiske undersøgelser af børn, og gennem sit arbejde som psykolog i ungsdomscenteret i Aarhus Kommune har hun talt med mange udsatte unge.

De her knive har politiet konfiskeret i den seneste tid.

Flere af dem har en kniv med sig i byen, og de fortæller hende, at det er en del af det miljø, de færdes i.

- De siger, at hvis jeg viser en kniv, går de ikke på mig. Men hvis jeg ingen kniv har, går de på mig, så det er en måde at sikre sig på, forklarer psykologen.

Det er især unge, der er udsat for knivstikkerier og ender på hospitalet med skader. Ligesom det oftest er dem, der også går med kniv, og ifølge Florence Mclean har de unge ofte selv svært ved at se, at det er et problem.

- Når de ikke tager det så alvorligt, har de heller ingen forventning om, at de skader andre. Det er ikke med i deres tankegang, eller når de taler med hinanden. Det her med at vide helt præcis, hvad det er, der kan ske, siger hun.

- Der er ikke nogen, som siger: 'Hvad nu hvis vi slår ham ihjel?'. Det er slet ikke det, der bliver talt om.

Drengene skal mærke en konsekvens

Ved masseslagsmålet i april fandt politiet en økse, flere knive, slagvåben og en strømpistol. Og det er ikke kun Annas ældste søn, som kommer til at sidde foran en dommer efter det blodige slagsmål.

Fire af de andre anholdte fra den nat er tiltalt for grov vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Blandt andet for at påføre de skader, som Annas sønner fik, men det er alene hendes 16-årige søn, der nu er tiltalt for at have dræbt den yngre mand, der mistede livet.

Billedet er fra i sommer, hvor der er skrevet hilsner på det sted, hvor den slagsmålet fandt sted, og hvor en 18-årig blev dræbt.

Hvordan tror du, at familien til ham, der er død, har det?

- Jeg tror, de har det rigtig skidt. Det må være helt forfærdeligt. For jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det må være at miste et barn. Det kan jeg simpelthen ikke forestille mig.

I dag begynder retssagen i Retten i Lyngby, hvor der skal tages stilling til, hvem af de unge der var skyld i hvad den nat.

Anna mener ikke, hendes ældste søn er skyldig i drab, men at begge sønner skal mærke en konsekvens af, at de har stukket med kniv. Også den yngste.

- Selvfølgelig skal der være en eller anden strafudmåling, for det er ikke okay. Hvis man undlader at straffe dem, så siger man bare, at det er okay.

Der forventes at falde dom i sagen den 22. februar.

Retssagen kommer til at køre i Retten i Lyngby, og billedet her er taget i sommer foran retten ved en af fristforlængelserne for den ældstes fængsling.

Lillebroren er nu fyldt 14 år, og da han er under den kriminelle lavalder, har han været i Ungdomskriminalitetsnævnet. Han skal på et såkaldt forbedringsforløb og anbringes udenfor hjemmet i et år.

Redaktionen er bekendt med både Annas og sønnernes virkelige identitet.

Torsdag den 10. december kan du se det afsnit af Kriminelt, der handler om sagen og unge med kniv. Det ligger på DRTV fra morgenstunden.

Indtil da kan du se de øvrige afsnit af Kriminelt her, hvor et af de seneste handler om det omdiskuterede drab på Phillip, som skete på Bornholm.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter