Anne-Louise er skiguide i Østrig: 'Ked af hvis danskerne får dårligt ry af det her'

Danskere tager på skirejse til Østrig til trods for strenge rejserestriktioner.

Anne-Louise Jørgensen bor i vinterhalvåret i Østrig med sin mand og søn. (Foto: PRIVATFOTO)

For Anne-Louise Jørgensen handler vinterhalvåret om to ting: Sne og ski.

De seneste 15 år har hun været i Østrig i vinterhalvåret. Her bor hun ved det kendte skisportssted Sankt Anton i Tyrol sammen med sin østrigske mand, som hun har en 2-årig søn med.

Her arbejder hun som skiinstruktør og i december sidste år blev hun også den første danske kvinde til at blive Skiführerin, der er eksperter i for eksempel at guide i offpiste.

Den seneste tid har Anne-Louise Jørgensen dog ikke været den eneste dansker i de østrigske alper. Danske skiturister, der rejser trods skærpede rejserestriktioner og omgår indrejseforbud i Østrig ved at melde sig som arbejdssøgende, er begyndt at rejse til området for at stå på ski og feste.

Ifølge Anne-Louise Jørgensen kom historierne som et chok, da hun ikke har set noget til hverken skituristerne eller festerne.

- Vi må ikke være ret mange sammen, så jeg er mest sammen med min familie. Større grupper er slet ikke tilladt, siger hun fra Sankt Anton, hvor hun rejste til i november måned sidste år.

Østrig har ligesom resten af verden været "rød" siden 8. januar, da Udenrigsministeriet valgte at fraråde alle rejser til alle lande.

Få ødelægger det for andre

Ifølge Helmut Mall, der er borgmester i Sankt Anton, er det især unge udlændinge, der kommer til byen, og politiet har bekræftet over for østrigske medier, at de har lukket improviserede after-ski fester.

Danskerne har et godt ry i de østrigske alper, hvilket Anne-Louise Jørgensen ikke håber bliver ødelagt.

- Jeg bliver ked af, hvis danskerne får et dårligt ry af det her. For vi er meget vellidte også af de lokale. Danskerne plejer at overholde reglerne, siger hun og understreger:

- Vi skal huske på, at det ikke er alle danskere, svenskere og englændere. Det er en lille gruppe, som det drejer sig om.

Anne-Louise Jørgensen er mildest talt en erfaren skiguide. (Foto: PRIVATFOTO)

Skiguiden er ligesom de lokale bekymrede for, at der kommer flere smittetilfælde i området, og at de nye virusmutationer spreder sig. Ikke mindst fordi, at det kan lukke pisterne.

- Hvis lifterne lukker på grund af mindretallet, så er det godt nok en sørgelig situation for os, der elsker at stå på ski og overholder reglerne i det land, som vi er i.

Men det er ikke så lige til for de lokale, som også lever af skisæsonen.

- De lokale vil jo gerne udleje deres lejligheder, så de kan få en lille smule indtjening. På den anden side har de heller ikke lyst til at have en bunke partyfolk boende, som overtræder coronareglerne, fortæller Anne-Louise Andersen.

Frederiksen: Ikke i orden

Skituristerne i Østrig har ikke kun fået opmærksomhed i alperne, men også herhjemme, hvor statsminister Mette Frederiksen har kommenteret på rejserne.

- Er der unge, der er taget på skiferie i Østrig? Tilsyneladende. Er det i orden? Nej. Men de fleste børn og unge - langt, langt de fleste faktisk - de er stået op til endnu en dag med hjemmeundervisning foran skærmen, skriver statsministeren på Facebook.

Historierne fra Østrig kommer efter en tid, hvor fokus har været rettet mod Dubai, hvor danskere også er rejst til trods rejserestriktioner.

Også i Udenrigsministeriet er man bekendt med, at danskere tager til Østrig "for at deltage i skisportsaktiviter". Ifølge Udenrigsministeriet er der registreret 190 rejsende og 170 fastboende på Danskerlisten for Østrig.

Ministeriet understreger dog, at det ikke kan ses som et udtryk for, hvor mange danskere, der befinder sig i et land, da nogle vælger at registrere sig for bedre at kunne følge med i udviklingen i landet.

Nu håber Anne-Louise Jørgensen bare på, at der kommer styr på pandemien, så hun kan komme i gang med at bruge sin nye uddannelse som Skiführerin.

Ellers tager hun tidligere hjem til Danmark, så hun kan fokusere på sin anden passion: kitesurfing.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter