Tema Må der være forskel?

Anne Marie Helger: Den danske ulighed er livsfarlig

I DR programmet 'De røde på udebane' besøger skuespiller Anne Marie Helger en række velhavende danskere, og deres rigdom forarger hende.

- Tallene taler deres eget tydelige sprog, og fordelingen er rigtig skæv. Det går den helt forkerte vej, og der bliver en stadig større afstand mellem de rige og fattige. De indflydelsesrige er en lillebitte gruppe, og der er ved at være mangel på middelklasse.

Sådan siger skuespillerinde Anne Marie Helger, efter hun har medvirket i DR’s nye programserie ’De røde på udebane’, hvor hun sammen med psykiater Preben Bang har besøgt nogle af de danskere, der tilhører den rigeste procent.

De medvirkende

Anne Marie Helger
70-årige Anne Marie Helger har i år 50 års jubilæum som skuespiller. Hun er erklæret socialist, samfundsdebattør og er stifter af Fonden Fristaden Christiania.

Preben Brandt
Formand for Rådet for Socialt Udsatte, psykiater og daglig leder af ”Projekt Udenfor”, som tager sig af hjemløse og socialt udsatte i Danmark.

Programserien er en del af et ulighedstema, der kører over flere uger på DR 1. Og uligheden er ALT for stor i Danmark, hvis man spørger Anne Marie Helger.

- Jeg synes, det er livsfarligt og farligt for demokratiet. Det skal ændres, og det skal gå stærkt, siger hun.

Skuespillerinden forstår ikke, hvordan man kan leve med at være så rig som de medvirkende i 'De røde på udebane'.

- Det kom bag på os, at de var så uvillige til at tale om uretfærdigheden mellem de rige og de fattige. Jeg tror, det skyldes, at de lukker øjnene for realiteten, ellers er det ikke til at holde ud at være så velhavende.

Er man ikke sin egen lykkes smed?

- Det er tarveligt at sige. I Danmark er ingen sin egen lykkes smed. Vi gør aldrig noget alene, men er en del af en pakkeløsning, og det afhænger af held. Tænk på, hvor vigtigt det er at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt med de rigtige mennesker. Hvis man er barn af rige mennesker, har man da federe betingelser. Dem, der siger andet, taler mod bedre vidende.

Jeg synes, det er livsfarligt og farligt for demokratiet. Det skal ændres, og det skal gå stærkt.

Anne Marie Helger

Anne Marie Helger er erklæret socialist, men er selv vokset op som en del af det bedre borgerskab i Charlottenlund. En livsstil, hun dog selv valgte fra. Derfor havde hun også nogle forestillinger om de medvirkende, før hun mødte dem.

- Jeg kommer jo fra et hjem i Charlottenlund, hvor der var mange velansete mennesker, og jeg er vokset op blandt dem. Men de vidste sig jo at være nogle fredsommelige mennesker, der var rare at være sammen med. Hvis det var autentiske rige svin, havde det været lettere, men både Mads Veiby og Christian Brask var nogle meget charmerende mænd, siger hun.

Der er forskel på folk - og hva' så?

I marts går DR 1 tættere på den stigende danske ulighed, og hvordan den påvirker samfundet – hvor rige er danskerne, og hvor meget har vi behov for? Det sker i dokumentarserierne ’En vej - to verdener’, ’Overklassen på udebane’, ’De røde på udebane’ og eventet ’Det er du værd’ med Kåre Quist i spidsen.

Uge 9

Mandag 20.45: En vej - to verdener.

Onsdag 21.00: Overklassen på udebane.

Torsdag 20.30: De Røde på udebane.

Uge 10

Mandag 20.45: En vej - to verdener.

Onsdag 21.00: Overklassen på udebane.

Torsdag 20.00: Det er du værd.

Uge 11

Mandag 20.45: En vej - to verdener.

Onsdag 21.00: Overklassen på udebane.

Torsdag 21.00: De Røde på udebane.

Uge 12

Mandag 20.45: En vej - to verdener.

Torsdag 21.00: De Røde på udebane.