Anne Sofies veninde sendte en sms bag rattet: 'Jeg brækkede ryggen tre steder'

Hver fjerde unge bilist mener, at det er okay at holde sin mobil bag rattet. For Anne Sofie Hartmann betyder det smerter resten af livet.

Anne Sofie Hartmann lever i dag med konstante smerter efter en trafikulykke, som skete, fordi hendes daværende veninde sms'ede bag rattet. (Foto: (C) DR Nyheder © (C) DR Nyheder)

- Jeg kan ikke huske alle kolbøtter, men jeg kan huske en masse larm. Og så er der blod over det hele.

Ordene kommer fra 29-årige Anne Sofie Hartmann fra Herning.

I 2014 var hun på vej hjem fra en shoppetur i Silkeborg. Bag rattet sad en veninde.

- På vej ned ad motorvejsrampen tager hun mobilen frem. Jeg beder hende om at lægge den, da vi har meget fart på. Men hun siger, at hun bare lige skal sende en sms, siger Anne Sofie Hartmann.

Mens veninden sender sms'en, skrider bilen til venstre.

- Så jeg råber hendes navn, hvilket får hende til at dreje rattet til højre, så bilen kører i grøften, ryger over et hegn og lander på en mark, hvor den slår en masse kolbøtter. Jeg når lige at tænke, at det her går galt. Og så når jeg at tænke på min familie, for jeg troede ikke, at jeg ville overleve det her, siger Anne Sofie Hartmann.

Okay at bruge mobilen

Hun fortæller sin historie, fordi en ny undersøgelse viser, at 27 procent af bilister mellem 18 og 35 år mener, at det er acceptabelt at bruge håndholdt mobiltelefon bag rattet under kørsel.

- Hvis man har den holdning, er man også mere tilbøjelig til selv at bruge mobilen under kørslen. Samtidig ved vi, at denne aldersgruppe er mere risikovillig end den ældre, og det er en rigtig dårlig cocktail, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Hun fortæller, at uopmærksomhed i trafikken i gennemsnit slår en person ihjel hver uge året rundt.

Blod over det hele

I 2014 var det meget tæt på at ske for Anne Sofie Hartmann.

Da bilen lå stille, kunne hun mærke, at hun havde voldsomme smerter i ryggen.

- Der er bare blod over det hele på mine hænder og arme. Og jeg tænker: Du er blevet lam!

Så galt gik det ikke. Men fra det sekund ændrede hendes liv sig markant.

- Jeg brækkede ryggen tre steder. Jeg brækkede venstre skulder, venstre kraveben, tre ribben, højre hånd, og så punkterede jeg en lunge. Samtidig var der knusninger på bryst og bækken, og jeg fik en voldsom hjernerystelse.

  • Sådan så bilen ud efter ulykken. (Foto: Anne Sofie Hartmann © (C) DR Nyheder)
  • Bilen røg i grøften, over et hegn og slog flere kolbøtter, før den til sidst landede på taget. (Foto: Anne Sofie Hartmann © AP/DR Nyheder)
  • Anne Sofie Hartmann var indlagt på Herning Sygehus. Hun slap med livet i behold, men må leve resten af livet i smerter. (Foto: Anne Sofie Hartmann © (C) DR Nyheder)
  • Anne Sofie Hartmann brækkede blandt andet ryggen tre steder, brækkede et kraveben og en hånd. (Foto: Anne Sofie Hartmann © (C) DR Nyheder)
  • I dag lever Anne Sofie Hartmann med konstante smerter, træthed og koncentrationsbesvær. Hun er i arbejdsprøvning. (Foto: (C) DR Nyheder © (C) DR Nordjylland)
1 / 5

- I dag har jeg daglige smerter i kroppen. Og min hjernerystelse giver mig træthed, hovedpine, glemsomhed, koncentrationsbesvær og så videre, siger hun.

Veninde har aldrig sagt undskyld

Mens hun selv blev slemt skadet, slap veninden ifølge Anne Sofie Hartmann med et blåt øje.

- Det mest komiske er næsten, at hun stadig sad med mobiltelefonen i hånden, efter at bilen var landet på taget, siger Anne Sofie Hartmann.

Hun fortæller, at veninden efter ulykken blev sur over, at Anne Sofie havde fortalt andre, at veninden havde siddet med en mobiltelefon, da uheldet skete. Veninden blokerede hende derfor på telefonen og Facebook, og de har aldrig talt sammen siden. Anne Sofie Hartmann har aldrig fået en undskyldning.

- Det er lige en mavepuster oven i alt det andet, siger hun.

Skal leve med smerter resten af livet

I dag er der ingen udsigt til, at hun slipper af med smerterne, trætheden eller de andre ting, der plager hende efter ulykken. På trods af en operation har lægerne sagt, at hun skal regne med at leve resten af livet med smerter.

- De kan ikke gøre mere. De har sagt, at jeg skal lære at leve med det, fortæller Anne Sofie Hartmann.

Derfor kan hun i dag heller ikke arbejde som produktionschef i en elektronikvirksomhed, som hun gjorde før ulykken.

I stedet er hun i dag i ressourceforløb og arbejdsprøvning.

Sms'en, som veninden ville sende, var i øvrigt ifølge Anne Sofie Hartmann til en tredje veninde med beskeden om, at de var på vej hjem.