Anonym adgang til behandling af pædofile har været 'på vej' i tre år og er stadig ikke blevet til noget

Venstre og Dansk Folkeparti kræver handling fra regeringen.

Det kan være en barriere for mennesker med pædofile tanker, at behandling i dag kræver en henvisning fra en praktiserende læge. Illustration: Katrine Holst Nielsen

For tre år siden lovede den daværende VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti, at nu var der anonym adgang til behandling af pædofili "på vej".

Men her tre år senere kan mennesker med pædofile tanker stadig ikke få behandling uden først at skulle en tur forbi egen læge for at få en henvisning.

Og det er et problem, mener psykolog hos Red Barnet Per Frederiksen.

- Det vil styrke beskyttelsen af børnene, at behandlingen bliver tilbudt anonymt, fordi det vil gøre den mere tilgængelig.

- Det er vigtigere, at vi får folk i behandling, end at vi ved, hvem vi får i behandling, siger Per Frederiksen.

Også Susanne Bengtson mener, at det vil være en god idé at tilbyde anonym adgang til behandling for pædofile. Hun er seniorforsker på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, hvor blandt andet personer med pædofili bliver behandlet, og hun vurderer, at kravet om en lægehenvisning er med til at afholde mange fra at søge behandling.

- Vi ser desværre, at nogle personer, der har udsat et barn for overgreb, fortæller, at de forud for overgrebene havde overvejet, at de skulle have behandling, men ikke gjorde det, fordi de ikke havde lyst til at kontakte egen læge.

- Havde der været nemmere adgang til behandling, ville man i bedste fald kunne have forebygget de overgreb, som de endte med at begå, siger hun.

Venstre: 'Nedslående', at der ikke er sket mere

I 2018 blev der i forbindelse med finanslovsforhandlingerne afsat fem millioner kroner, som blandt andet skulle bruges til at indsamle viden om eksisterende behandlingstilbud og undersøge, hvordan anonym adgang til behandling kunne etableres.

Siden har Cowi udarbejdet en rapport om området - den blev udgivet i 2019. Her blev adgang til behandling udenom patientens praktiserende læge også nævnt, men siden er der ikke sket mere.

Det er ellers ikke, fordi der mangler politisk velvilje. Der er flertal i Folketinget for at gøre anonym adgang til behandling for pædofile tanker muligt.

Jane Heitmann (V) mener ikke, at regeringen kan undskylde sig med corona. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix Denmark)

Til trods for det, har det været tre år undervejs og er stadig ikke etableret, og det frustrerer Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann.

- Det er simpelthen så nedslående, at pengene er sat af, Cowi har været inde og lave en undersøgelse, men så kommer der et regeringsskifte, og så sker der ikke mere, siger hun.

Adspurgt, om hun selv kunne have gjort mere for at få det til at ske, henviser hun til, at hun har rejst spørgsmål om det i sundhedsudvalget - det skete 16. november i år.

Det er jo også lang tid efter?

- Det, der er helt afgørende her, er, at den tidligere VLAK-regering havde det som en prioritet, at vi skulle tage bedre hånd om, at pædofile med syge tanker kunne få hjælp og rådgivning, siger hun.

- Jeg har stor forståelse for, at Magnus Heunicke (sundhedsminister, red.) har haft travlt med at håndtere corona, men i et stort sundhedsvæsen går alt ikke i stå, fordi corona rammer Danmark, siger Jane Heitmann.

21-årige med pædofile tanker efterspørger hjælp

En af dem, der efterspørger anonym adgang til behandling, er 21-årige Kasper. Han er seksuelt tiltrukket af børn, men fortæller, at han aldrig har ført sine tanker ud i livet og heller ikke vil gøre det.

Kasper er ikke i tvivl om, at anonym tilgang vil hjælpe ham.

- Det vil helt sikkert være lettere, hvis jeg kunne komme til behandling anonymt. For mig er det lægehenvisningen, der trykker mest.

Kasper er ikke hans rigtige navn, men DR Nyheder kender hans identitet.

Han har aldrig fortalt nogen, der kender ham, hvordan han har det, fordi han hader sig selv for at have det sådan.

- Det er både forkert, og det er noget af det, man kan blive hadet mest for. Jeg synes, det er meget flovt at have det sådan, siger Kasper.

Én gang er han taget op til lægen under påskøn af, at han havde problemer med knæet. I virkeligheden ville han se lægen lidt an for at se, om han kunne dele sine problemer med ham.

Men da konsultationen af knæet var ved at være overstået, og lægen spurgte: Var der andet, du ville?, så kunne han alligevel ikke få det sagt.

- Jeg aner ikke, hvordan lægen vil reagere. Han er jo bare et menneske, og debatten om pædofile tanker er så følelsesladet, at jeg er bange for, om han overhovedet vil ønske at give mig den her henvisning, siger han.

Hele Kasper historie kan læses her.

Ministerie: Corona har forsinket tiltag

Sundhedsministeriet oplyser, at den anonyme adgang til behandling er blevet forsinket netop på grund af blandt andet coronapandemien. Samtidig er det ministeriets vurdering, at tiltaget vil kræve en lovændring.

Det skyldes, at det er et krav med en henvisning til alle sygehusbehandlinger i Danmark, hvis ikke det er akut.

- Derfor vil ministeriet nu gå videre med at forberede et lovforslag om ændring af sundhedsloven for at skabe hjemmel til anonym adgang uden henvisning til sygehusbehandling for pædofile tanker, lyder det i en mail fra ministeriet.

Liselott Blixt (DF) mener, at et lovforslag kunne have været klar tidligere. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Men den konklusion burde man være kommet frem til før, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Hun var med til at tale varmt for nødvendigheden af anonym adgang til behandling tilbage i 2018, og hun er ikke tilfreds med, at der siden ikke er sket mere.

- Alt andet må jo ikke gå i stå, bare fordi der er corona. Det er den undskyldning, vi får, hver gang der er noget, man har nølet lidt med, siger Blixt.

Liselott Blixt, hvis du skal være helt ærlig, har du så måske ikke også selv glemt det (forslaget om anonym adgang til behandling, red.) lidt?

- Jeg har stillet spørgsmål flere gange. Jeg kan ikke gøre så meget andet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) før deadline.

I Tyskland har anonym adgang hjulpet

Det kan gøre en forskel at give anonym adgang, viser blandt andet erfaringer fra vores naboland mod syd, påpeger Susanne Bengtson fra Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

- I Tyskland har et meget stort antal personer med seksuelle tanker om børn turdet at henvende sig og række ud efter professionel behandling. Det er jo rigtig positivt, siger hun.

Det kan være svært at ændre klienternes seksuelle orientering, men man kan ved hjælp af information og behandling blive bedre til at håndtere tankerne og ikke handle på dem, fortæller Per Frederiksen fra Red Barnet.

- Det er vigtigt, at de, der har brug for hjælp, får det, siger han.

FacebookTwitter