Ansatte i Københavns Kommune arbejder nu fem dage mere om året

Sygefravær reduceret med en tredjedel i Københavns Kommune.

I Københavns Kommune ringer chefen, hvis en medarbejder pludselig har mange sygedage. Dog ikke overborgmester Frank Jensen (S). Han glæder sig over en økonomisk besparelse på grund af mindre sygefravær. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Du har netop meldt dig syg og trukket dynen godt op over hovedet. Pludselig ringer telefonen. Det er chefen, der spørger, hvordan du egentlig går og har det.

Situationen er selvfølgelig sat på spidsen. Men metoder fra samme støbeform har i Københavns Kommune nedbragt sygefraværet med 31 procent over 10 år.

- Ideen er, at vi går på arbejde, fordi vi godt kan lide at være der og gerne vil yde den service, vi er ansat til, siger overborgmester Frank Jensen (S), der til P1 Morgen fortæller, at det mindre sygefravær i kommunen betyder 277 millioner kroner ekstra, der kan bruges til velfærd.

Fokus på arbejdsmiljø

For 10 år siden havde medarbejdere i Københavns Kommune 16,3 sygedage i gennemsnit om året. Ved udgangen af 2017 havde de ansatte i gennemsnit fem sygedage færre, så de dermed var på arbejde fem dage mere om året.

Nedgangen kommer, efter man har haft fokus på blandt andet arbejdsmiljø og -glæde.

Kommunen arbejder efter en opskrift der betyder, at chefen skal henvende sig til en medarbejder, der har uventet mange sygedage.

En hårfin balance

Det er en hårfin balance, forklarer forsker i offentligt ansatte og ledere, Lotte Bøgh Andersen fra VIVE (Det Nationale Center for Velfærd).

- Hvis en medarbejder melder sig syg, vil vedkommende allerede på første dag få en henvendelse fra lederen, så man får en dialog. Det handler ikke om, hvorvidt man pjækker eller vitterligt er syg. Men om, hvordan arbejdspladsen kan hjælpe medarbejderen til at komme tilbage på banen. En ledelsesmæssig opmærksomhed, som også andre kommuner end København arbejder med, siger Lotte Bøgh Andersen.

- Der bliver spurgt, hvad arbejdspladsen kan gøre for den sygemeldte. Det er et af hovedelementerne og en svær balancegang. Hvis medarbejderne oplever det som kontrol, så bliver de demotiverede. Det har Københavns Kommune været dygtige til at undgå, siger Lotte Bøgh Andersen til P1 Morgen.

Borgmester: Tal om det, der bekymrer

Overborgmester Frank Jensen forklarer, at indsatsen er lavet i tæt samarbejde med tillidsfolk og fagforeninger. Netop for at undgå, at medarbejderne føler sig kigget over skuldrene.

- Hvis man er syg med influenza, så skal man ikke komme på arbejde. Det er vigtigt at få sagt. Men hvis man melder sig syg, fordi man populært sagt har ondt i livet - hvis noget derhjemme ikke fungerer - så er løsningen nogen gange ikke at melde sig syg, men derimod at få talt med sin leder eller kolleger om de ting, man går og bøvler med derhjemme, siger Frank Jensen (S).

Arbejdet med sygefravær har rykket København fra en 90. plads til en 36. plads over kommuner med lavest sygefravær.

Facebook
Twitter