Ansigtscreme er ikke solcreme

Ansigtscreme med solfaktor virker ikke lige så godt mod solens stråler som almindelig solcreme. Derfor opfordrer Forbrugerrådet og Kræftens Bekæmpelse forbrugerne til at tænke sig om.

Nyd solen, når den kommer igen. Men tænk over, at dagcreme med solfaktor ikke beskytter lige så godt som almindelig solcreme. (© colourbox.com)

Ansigtscreme med solfaktor virker ikke lige så godt mod solens stråler som almindelig solcreme. Derfor opfordrer Forbrugerrådet og Kræftens Bekæmpelse forbrugerne til at tænke sig om, før de lægger sig til at stege under solen med de dyre cremer som eneste beskyttelse.

Stadig flere danskere smører sig ind i ansigtscremer tilsat solfaktor, men man kan ikke være sikker på, at en faktor 15 beskytter mod solen som en traditionel solcreme med faktor 15.

- De her cremer er sikkert fine nok til rynkebeskyttelse, men ikke til beskyttelse mod kræft, siger Anja Philip, projektleder i Kræftens Bekæmpelse, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Forbrugerrådet: Vildledning

Forbrugerrådet mener, at danskerne bliver vildledt af markedsføringen af dagcremer med solfaktor, da de ikke nødvendigvis beskytter mod alle solens farlige stråler.

- Hvis der står faktor 15 på en cremebøtte, så vil forbrugerne tro, at den beskytter som en faktor 15. Så hvis en creme kun beskytter mod den ene type stråler, så er det misvisende og vildledende, siger Claus Jørgensen, miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, til Nyhedsbureauet Newspaq.

En traditionel solcreme skal nemlig beskytte mod alle de farlige UV-stråler, både de såkaldte UVA og UVB, mens man med hudcremer tilsat faktor ikke er sikret beskyttelse mod begge typer. UVA-stråler ælder huden og gør den rynket, mens UVB-strålerne gør, at man bliver solskoldet.

Dagcreme med solfaktor populær

Salget af dagcremer og anti-age cremer, hvor solfaktoren fremgår tydeligt på produktet, er steget omkring 25 procent i perioden 2007 til 2008 i landets supermarkeder og i Matas, viser tal fra analyseinstituttet A.C. Nielsen ifølge L'Oréal. Apotekerforeningen oplyser også til Newspaq, at salget af disse cremer er stigende.

L'Oréal er en af de mange producenter, der sælger dagcremer med solfaktor. Firmaet erkender, at cremerne ikke egner sig til reel solbeskyttelse.

- Du skal ikke bruge dem, hvis du lægger dig på stranden for at stege. Der skal du bruge en traditionel solcreme, siger Sonja Christensen, kommunikationsdirektør i L'Oréal til Newspaq.

På butikshylderne finder man flere L'Oréal-cremer, der fortæller forbrugeren, at de indeholder 'SPF 15', altså en solbeskyttelse på faktor 15.

Producent: Ikke vildledning

Sonja Christensen mener imidlertid ikke, at det er vildledende, at en faktor 15 ikke nødvendigvis betyder faktor 15.

- Vi stoler på forbrugerne og mener ikke, at de forveksler produkterne. Man kan se på bøtten, om det er en solcreme. En solcreme er i gule eller orange farver. De her hudcremer udsender ikke et signal om, at der er tale om en solcreme, lyder det fra L'Oréals kommunikationsdirektør.

Men den går ikke, mener man altså i Forbrugerrådet.

- Sådanne produkter er med til at forvirre billedet for forbrugerne, lyder det fra Claus Jørgensen.

Kræftens Bekæmpelse: Falsk sikkerhed

I løbet af i år vil mindst 8.000 danskere få konstateret hudkræft eller modermærkekræft, og næsten alle tilfælde ville ifølge Kræftens Bekæmpelse kunne være undgået, hvis danskerne beskyttede sig bedre mod solen.

Derfor skal forbrugerne også kunne stole på, at de er beskyttede, når de smører sig ind.

- Der er tale om falsk sikkerhed, hvis forbrugerne køber en hudcreme med faktor som solbeskyttelse, og den ikke giver dem det. Det betyder, at flere på lang sigt få kræft, og det er naturligvis ikke godt, siger Anja Philip fra Kræftens Bekæmpelse.

Facebook
Twitter