Ansøgere til skolestarthjælp slår rekord: Emma får ny taske og skoletøj

Den historisk høje inflation presser familier mere end normalt op til skolestart, lyder det fra flere organisationer.

Lone Mikkelsen og Emma er en af de 2268 familier, der i år har modtaget skolestarthjælp af Dansk Folkehjælp. (Foto: © (privatfoto copyright), (c) privatfoto)

Lone Mikkelsens datter Emma på fem år havde ét ønske op til skolestart på mandag: En ny skoletaske.

Emma er ellers vant til at gå i genbrugstøj, fordi Lone Mikkelsen er på kontanthjælp, og familiens budget er småt. Ligesom flere tusinde andre familier søgte de derfor om såkaldt skolestarthjælp hos organisationen Dansk Folkehjælp. Her blev de godkendt og fik tilskud til både skriveredskaber, skoletaske og nyt tøj.

- Med skoletasken kan hun føle sig lige så særlig og speciel som de andre børn. Der er ikke pletter på hendes nye tøj, så hun kan stå og føle sig stolt på forreste række, som alle de andre børn på første skoledag. Jeg var ikke klar over, at det ville betyde så meget for både hende og mig, siger Lone Mikkelsen.

Familien er langt fra de eneste, der har søgt om skolestarthjælp. Det fortæller Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp. Sidste år søgte 1500 familier om skolestarthjælp, og i år har organisationen fået 2268 ansøgere.

- Langt de fleste af ansøgerne er eneforsørgere på kontanthjælp eller tilsvarende ydelser. Og det er jo familier, der i høj grad har svært ved at få råd til de her højtider, som en første skoledag jo på en måde er. Det presser familierne, hvis de skal have mulighed for at give deres børn en skolestart, der minder om deres klassekammeraters, lyder det fra Klaus Nørlem.

Inflation rammer hårdt

Kirkens Korshær kan nikke genkendende til tendensen, som Dansk Folkehjælp fortæller om. Begge organisationer forklarer, at den historisk høje inflation har udviklet sig til en krise for mange husholdninger, hvor økonomien i forvejen var stram.

Sådan lyder det også fra forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

- Inflationen rammer selvfølgelig alle, men når du har et ekstremt lille rådighedsbeløb, så eksploderer de faste udgifter om ørene på dig. Ekstraudgifter kan derfor være med til at vælte deres i forvejen pressede budget, siger hun.

Ann Lehmann Erichsen anslår, at fem procent af de 61.000 nye børn, der i næste uge starter i skolen, kommer fra familier, der ikke har råd til at give deres barn alt det nødvendige til skolestart.

- Det kan betyde, at forældrene ikke kan give deres børn den gode start, og så kan man blive presset til at gå ud og låne pengene, fortæller hun.

Tasker til hundredvis af kroner

Når forældre skal købe nye skoletasker til deres børn, kan den hurtigt komme til at koste 800-1000 kroner. Det fortæller Mette Phigalt, der er butikschef i Neye på Strøget.

- Skoletasker ligger prismæssigt nogenlunde det samme sted som tidligere. Men selvfølgelig har der været en lille stigning, fortæller hun.

Lone Mikkelsen og Emma fik 2000 kroner i skolestarthjælp af Dansk Folkehjælp. Nu står drømmeskoletasken klar derhjemme, og de glæder sig begge to til første skoledag på mandag.

- Nogle gange gør det ondt, når man ikke bare kan svinge kortet, og give hende noget nyt. Det lyder åndssvagt, men selvom man er et lille menneske på næsten seks år, så går man alligevel op i at ligne alle de andre, så man ikke bliver mobbet, siger Lone Mikkelsen.