Antallet af 100-årige i Danmark har aldrig været højere

Halvdelen af børn født i det nye årtusinde vil blive 100 år, lyder det fra aldringsforsker.

I 2017 har hele 1.143 mennesker i Danmark kunnet fejre at være 100 år eller ældre. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Aldrig tidligere har så der været så mange 100-årige i Danmark, som nu.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2016 var hele 1.143 personer på 100 år eller ældre, og det er det højeste antal nogensinde.

Der er ikke én enkelt grund til, at så mange mennesker i Danmark har skullet forsøge at puste 100 lys ud. Det fortæller Kaare Christensen, der er aldersforsker og professor ved Syddansk Universitet.

- Det har noget at gøre med, at de nye generationer af meget gamle mennesker oplevede en mindre børnedødelighed, de havde en bedre skolegang, et bedre voksen- og arbejdsliv og nu et bedre ældreliv med bedre livsvilkår og mere behandling, forklarer han.

Kaare Christensen glæder sig over den positive udvikling, som også afspejles på danskernes middellevetid. Siden man begyndte at føre statistik på området, er middellevetiden fordoblet til 80 år.

Og faktisk kan 100-års fødselsdage blive en relativt normal fest i fremtiden.

- Hvis vi antager, at de sidste 150 års mønster fortsætter i de næste 100 år, så vil halvdelen af de børn, som er blevet født i det nye årtusinde, blive 100 år, forklarer Kaare Christensen.

- Ingen ved, om det bliver ved, men jeg har svært ved at forestille mig, at vi nu kan sige, at det ikke kan blive bedre.

Kaare Christensen peger også på, at Danmark ikke befinder sig i den internationale elite, når det kommer til borgernes gennemsnitlige levetid.

- Så der er masser af plads til yderligere fremgang, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk