Antallet af bæltefikseringer af børn og unge fordoblet

Ny rapport viser, at der i 2013 var dobbelt så mange hændelser, hvor børn og unge i psykiatrien blev fikseret med bælte end i 2012.

I 2013 var der dobbelt så mange tilfælde af bæltefikseringer af børn og unge i psykiatrien end i 2012. (Foto: © Steffen Nielsen- DR Syd)

En ny rapport udarbejdet af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse viser, at der i 2013 var 96 procent flere tilfælde, hvor børn og unge blev fikseret med bælte i psykiatrien, end i året forinden.

Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri, en forening for pårørende, er rystet.

- Det er simpelthen ualmindeligt rystende og chokerende, det kan ganske enkelt ikke være rigtigt i Danmark i 2014, siger Thorstein Theilgaard til DR Nyheder.

I 2012 var der 482 hændelser, hvor børn og unge blev fikseret med bælte. Det tal steg i 2013 til 946, en stigning på 96 procent.

Sundhedsministeren langer ud

Udviklingen møder også kritik fra sundhedsminister Nick Hækkerup.

- Det duer simpelthen ikke, at tvang stiger. Hverken i voksen- og børnepsykiatri. Vi skal simpelthen have reduceret brugen af bæltefiksering og andre former for tvang, udtaler Nick Hækkerup.

Antallet af enkeltindivider, der er blevet fikseret med bælte, er dog ikke steget i børn- og ungepsykiatrien, men der er i rapporten tale om antallet af gange, hvor fiksering er blevet brugt til at håndtere en indlagt person.

Udviklingen overrasker også formand for Børne- og ungdomspsykiatrisk selskab, Marianne Kryger.

Hun vurderer, at stigningen kan skyldes manglende ressourcer.

- Vi har vanskeligt ved at afsætte tilstrækkelige personaleressourcer til at cykle en tur eller gå en tur i haven eller snakke endnu en gang, fordi man stadig har det rigtig skidt.

Handlingsplan på vej

Regeringen vil senere på måneden komme med en handlingsplan på området. Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri håber, at regeringen vil forbyde bæltefiksering blandt børn og unge.

- Vi kan simpelthen ikke have 8-årige piger og 12-årige drenge, der bliver udsat for noget, der er så overgrebsagtigt som bæltefiksering, det går simpelthen ikke, siger Thorstein Theilgaard.

Helt så langt er regeringen dog ikke parat til at gå.

- Jeg tror ikke, at vi fuldstændig kan afskaffe bælterne i psykiatrien, der kan være situationer, hvor det er relevant, men vi skal gøre, hvad vi kan for at så få patienter som overhovedet muligt bliver spændt fast, udtaler sundhedsminister Nick Hækkerup.