Antallet af indbrud er det laveste i 10 år

Siden 2008 er antallet af indbrud i danske hjem faldet med 35 procent.

Tal fra Rigspolitiet viser, at der var ca. 13.000 indbrud i det første halvår af 2018. I 2008 var tallet omkring 20.000. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

I første halvår af 2008 blev der anmeldt omkring 20.000 indbrud i de danske hjem. I 2018 er det tal faldet til cirka 13.000. Det er et fald på 35 procent, og det laveste antal i 10 år.

- Det er selvfølgelig rigtig positivt, at der nu er færre blandt befolkningen, der har den her ubehagelige, utryghedsskabende oplevelse, som det er at have indbrud, siger Lars Mortensen, vicepolitiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

Selvom man hos Rigspolitiet er positiv over de gode resultater, understreger Lars Mortensen, at arbejdet langt fra er færdigt:

- Vi hviler ikke på laurbærrene. Vi fortsætter med massiv indsats på det her område, og det her vil være en prioriteret indsats i Politiet mange år frem.

Borgerne sikrer egne hjem

Det lavere antal indbrud hænger blandt andet sammen et godt samarbejde mellem politi og borgere. Borgerne er for eksempel blevet bedre til selv at sikre deres hjem mod indbrud:

- Man er blevet bedre til at sikre sine værdigenstande og sit hjem. Så er der også nabohjælp og lignende ting, som vi ved virker, siger Lars Mortensen.

Hos Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter opfordrer man blandt andet borgerne til at lege indbrudstyv i eget hjem, når de skal undersøge, hvordan de bedst muligt sikrer deres hjem.

- Der er jo ikke mange, der kender ens bolig bedre end én selv. Så man kan stille sig foran sin bolig og virkelig prøve at tænke som om, man var en indbrudstyv og tænke over,hvor det svageste sted i ens hus det er, siger Jens Cappelen, fungerende politikommissær hos Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

Mere nabohjælp

Også nabohjælp og styrkelse af det sociale sammenhold er gode redskaber til at forhindre indbrud.

Hos Københavns Vestegns Politi har man haft god erfaring med Nabohjælp.dk, hvor særligt Hvidovre kommunes borgere har været gode til at tilmelde sig, fortæller politiassistent og fagkoordinator Karsten Risvig.

- Borgerne er jo vores vigtigste kilde til at komme indbruddene til livs. Jo mere årvågne borgerne er, jo mere de lægger mærke til ting, der er uden for normalen, jo mere kan vi gøre som politi, siger Karsten Risvig.

Selvom borgerne skal være årvågne omkring deres egne og hinandens boliger, opfordrer Karsten Risvig dog samtidig landets boligejere til ikke at bekymre sig for meget om indbrud:

- Hvis man har taget sine forholdsregler, så skal man holde sin ferie med god ro i sjælen. Måske har man én, der holder øje med huset, og som sender en SMS en gang i mellem. Det giver jo så en ekstra ro. Men man skal absolut ikke bruge sin ferie på at bekymre sig.

Facebook
Twitter