Antallet af konkurser er banket i bund: Ekspert forventer efterslæb, men afblæser konkursbølge

I august blev der registreret 194 konkurser, hvilket er markant lavere end forrige år.

Konkurstallet i august er så lavt, at det kun overgås af en enkelt måned siden januar 2009. Det viser tal fra FSR - danske revisorer. (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Forestil dig, at du står i vandkanten og kan se, at der ude i horisonten er optræk til en bølge, som har kurs mod dig.

Nu er spørgsmålet bare, om den vil fortsætte med at vokse, så hvidt brus vælter ind over dig, eller om den højest vil markere sig med et bølgeskvulp?

Det skal egentlig ikke handle om vand, men princippet er lidt det samme, når vi snakker om konkurser blandt virksomhederne herhjemme.

Antallet af konkurser har nemlig været lavt gennem mange måneder, fordi virksomheder, der egentlig ville være gået konkurs under coronakrisen, i stedet er blevet understøttet af coronahjælpepakker.

Derfor har eksperter længe snakket om, at vi har skubbet konkurserne foran os, og det blot er et spørgsmål om tid, inden en bølge vil ramme. Spørgsmålet er bare, hvornår det vil ske, og hvor stor kraft den vil komme med?

Men kigger man på de nyeste tal over konkurser, som FSR - danske revisorer - har fået på baggrund af beregninger fra eStatistik, er de stadig utrolig lave.

I august blev der registreret 194 konkurser, og selvom den sommermåned i forvejen er et tidspunkt, hvor konkurstallene er lave, så er tallet altså også markant lavere end august 2020, hvor der var 304 konkurser.

- Tallet er meget, meget lavt - også sammenholdt med andre kriser. Det er det næstlaveste tal siden 2009, så det er ganske overraskende, siger Lars Storr-Hansen, der er administrerende direktør i FSR, som er en brancheorganisation for danske revisorer.

- Det underbygger, at der er kommet fuld gang på kedlerne i dansk økonomi igen. Og det er ret bredt.

'Det er lidt af et mysterium'

Derudover var det kun 61 ud af de 194 konkursramte virksomheder, der havde ansatte, da de bukkede under, hvilket er det absolut laveste tal, der nogensinde er registreret.

Erhvervslivet har frygtet, at det vil ende med konkursramte virksomheder på stribe, hvad kan forklare de lave konkurstal?

- Det er lidt af et mysterium. En forklaring er, at vi oplever, at økonomien er kommet i gang igen, men noget andet er, at kompensationspakkerne indtil videre har holdt hånden under rigtig mange virksomheder.

Spørgsmålet er nu, hvad der vil ske, når landets virksomheder i løbet af november skal begynde at betale coronalånene tilbage. Ifølge Skatteministeriet drejer det sig om knap 29 milliarder, som virksomhederne har lånt i særlige statslige rentefri lån for udskudt skat og moms.

Netop dét bekymrer Lars Storr-Hansen, og han forventer, konkurstallene vil stige.

Efterslæb, men ingen konkursbølge

Hos SMV Danmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder, kalder man de lave konkurstal for "stilhed før stormen".

Og når Philipp Schröder, økonomiprofessor på Aarhus Universitet, kigger på de nyeste konkurstal, så forventer han da også, at der kommer et efterslæb i det øjeblik, coronalånene ophører. Men det vil slet ikke blive en konkursbølge, som der ellers har været lagt op til.

- Det kan vi rolig konkludere nu. Effekten, hvor den ene dominobrik river den anden med i faldet, er afværget, og derfor vil man ikke se en konkursbølge, hvor grundlæggende sunde virksomheder risikerer at falde om.

Alle de konkurser, som vi statistisk mangler, kommer vi altså ikke til at skulle indhente ifølge ham. Det skyldes to ting: Nemlig opsvinget i økonomien, som vi ser nu, og så den del, der går ud på, at mange sunde virksomheder, der på sigt kunne risikere at gå konkurs, faktisk ender med at blive opkøbt af større virksomheder med flere kræfter, der kan se potentiale i dem.

Som følge af de 194 konkurser i august har der været et tab på 330 beskæftigede. Langt de flest er sket inden for byggeribranchen, forklarer Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i FSR - danske revisorer. (Foto: søren bidstrup © Scanpix Danmark)

Er der flere virksomheder, der er blevet opkøbt under coronakrisen?

- I starten var alle meget tilbageholdende, fordi man ikke vidste, om det fortsatte i et eller fem år. Men i begyndelsen af 2021, da vaccinerne blev synlige som en vej ud og afløb risiko, er mit indtryk, at vi har set en øget anskaffelseslyst.

- Og omvendt har lysten til at sælge til en anden kæde været højere under coronakrisen.

Netop det mønster kan en mand, der handler med butikker og restauranter i Storkøbenhavn, godt kende. Han hedder Torben Steen Hansen og er ejendomsmægler samt indehaver af Butikskompagniet.

Det, han ser, er, at de store virksomheder er blevet større, fordi de har haft musklerne til at samle de mindre op.

- De har været bedst polstret, og vi kan se, at vi har lavet flere handler til de større spillere i markedet end før corona.

Fra januar til august 2021 har der i alt været 5.404 konkurser.

Facebook
Twitter