Antallet af langtidsledige er næsten fordoblet på et år: 'Det er ganske alvorligt'

Arbejdsmarkedsforsker giver coronaen hele skylden for udviklingen.

Mens tallet for den øvrige beskæftigelse er gået op og ned under coronakrisen, er antallet af langtidsledige næsten fordoblet.

I mere end et år har coronavirusset spredt sig i det danske samfund.

Og den ubudne gæst har ikke kun haft konsekvenser for sundheden. Den har også sat sine tydelige spor i tallene over danskere, der har stået uden job i en længere periode.

Antallet af såkaldt langtidsledige er på bare ét år næsten blevet fordoblet.

Inden coronaen var nået til Danmark i november 2019, var antallet af langtidsledige cirka 15.000 personer.

De nyeste tal fra november 2020 viser, at tallet nu er vokset til mere end 27.000 personer.

Hos blandt andre Kommunernes Landsforening (KL) bliver der set med bekymring på udviklingen.

- Vi er dybt bekymrede for de mennesker, der er endt i langtidsledighed. Vi er bekymrede for, at det skal bide sig fast, og at de får rigtig svært ved at komme i job igen, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg og formand for KL’s borgerservice- og arbejdsmarkedsudvalg.

Suspenderet indsats

Årsagen til de mange nye langtidsledige skyldes især, at kommunernes beskæftigelsesindsatser har været delvist suspenderet under coronakrisen.

Det har blandt andet betydet, at jobcentrene ikke altid har været fysisk åbne, og at ordninger som praktikker og løntilskud er blevet brugt væsentligt mindre end tidligere, fordi coronaen har stået i vejen.

Hos Kommunernes Landsforening ønsker man, at der hurtigst muligt igen bliver åbnet for netop disse muligheder.

- Det er vigtigt at få de ledige i gang med noget, der kan få dem ud i arbejde. Og her er løntilskud og praktikker bare et rigtig, rigtig godt redskab, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han anerkender dog, at situationen lige nu gør udfordringen ekstra svær at løse.

- Man skal gøre det kontrolleret og på en måde, hvor man selvfølgelig kan forsvare det. Men i de tilfælde, hvor vi kan få det til at fungere på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, der synes jeg bestemt, man skal overveje det.

'Jeg kan godt være bekymret'

Bekymringen hos Kommunernes Landsforeningen er ikke ubegrundet.

Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl.

- Hvis man er langtidsledig i en længere periode, så er det utroligt svært at komme ind på arbejdsmarkedet. Så det er ganske alvorligt, siger han.

Ifølge Laust Høgedahl skal coronaen have hele skylden for den pludselige stigning i antallet af langtidsledige.

- Langtidsledigheden har været faldende i mange år, men fordi der ikke har været gang i økonomien på grund af corona - og fordi beskæftigelsesindsatsen har været delvist suspenderet i næsten et år - så ser vi en stigning i langtidsledigheden.

Normalt er det jobcentrenes indsats og deres muligheder for at tilbyde lønnede praktikker og løntilskud, der giver pote, når personer skal hjælpes ud af en længere periode med arbejdsløshed. Og det er problematisk, at det lige nu ikke er en mulighed, fortæller Laust Høgedahl.

- Jeg kan godt være bekymret, fordi vi står i den unikke situation, at vores jobcentre ikke kan åbne fuldt op. Så det værktøj, vi normalt bruger til at bekæmpe langtidsledighed kan vi ikke bruge med fuldt effekt lige nu.

Minister: Først styr på coronaen

Foreløbigt gælder de nuværende coronarestriktioner, der også har betydning for kommunernes jobcentre og generelle beskæftigelsesindsats, indtil den 7. februar.

Om de bliver forlænget eller ej, er på nuværende tidspunkt uvist.

Men så længe Danmark kæmper med at nedbringe sine smittetal, skal vi ikke regne med, at jobcentrene åbner op igen lige foreløbig, fortæller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Det, som alt handler om, og er forudsætningen for, at vi kan få gang i vores arbejdsmarked igen, er, at vi har fuldstændig styr på den verdensomspændende pandemi. Så derfor har vi suspenderet beskæftigelsesindsatsen indtil videre.

Men så snart det er muligt, vil jobcentrene blive åbnet op igen, forsikrer ministeren.

- Vi har ikke noget ønske om, at beskæftigelsesindsatsen skal være suspenderet længere tid end højst nødvendigt. Lige så snart smittesituationen i øvrigt tillader det, vil vi åbne.

Indtil det sker, må de langtidsledige benytte sig af de muligheder, som er tilgængelige i øjeblikket - eksempelvis digitale praktikker og kursusforløb, siger Peter Hummelgaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter